Sluiten

Wie zijn wij?

Geen beter medicijn tegen armoede dan het vermogen om in het eigen inkomen te voorzien. Fairtrade Nederland helpt kleine producenten in ontwikkelingslanden een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.

Hoe ’t begon

Stichting Max Havelaar werd in 1988 opgericht door Frans van der Hoff en Nico Roozen naar aanleiding van een dringende oproep van koffieboeren in Mexico. “Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter. Dan hoeven we onze hand niet langer op te houden”, zo stelden zij. Met een eerlijke prijs voor de koffiebonen kunnen kleine boeren het heft in eigen hand nemen. De stichting werd vernoemd naar Max Havelaar, de hoofdpersoon van het gelijknamige boek van Multatuli. Het boek beschrijft de sociale misstanden in de koffieteelt en Max Havelaar die opkomt voor de lokale bevolking.

Op 15 november 1988 werd het eerste pak koffie met het Max Havelaar keurmerk voor Fairtrade aangeboden aan ZKH Prins Claus: eerlijke koffie afkomstig van Mexicaanse boeren. Deze koffie werd een groot succes. In 1993 kwam er, naast de koffie, ook Fairtrade gecertificeerde cacao op de Nederlandse markt. Hierna volgden producten uit ontwikkelingslanden van over de hele wereld. Tegenwoordig is er onder andere ook Fairtrade bananen, thee, suiker, sinaasappelsap, bloemen en zelfs Fairtrade gecertificeerd goud.

Tegenwoordig is het Fairtrade keurmerk vertegenwoordigd in 30 landen, zijn er 1,7 miljoen boeren aangesloten bij Fairtrade boerenorganisaties en worden er wereldwijd 30.000 producten met het Fairtrade keurmerk verkocht. Samen met jouw hulp zetten we telkens een stap richting een beter bestaan voor een groeiende groep boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.

Wat is Fairtrade?

Wie zijn wij

Fairtrade Nederland is gevestigd in de Utrechtse binnenstad. Met z’n achttienen zijn we verantwoordelijk voor het op de kaart zetten, uitbouwen en controleren van het Fairtrade keurmerk in Nederland. De stichting is onderdeel van een grote internationale Fairtrade beweging. Samen proberen we zowel bedrijven als consumenten in Nederland bewust te maken van het belang van eerlijke handel en te overtuigen dat ze een via het keurmerk makkelijk een concrete bijdrage kunnen leveren. Nieuwsgierig naar de Fairtraders?

Zie hier al onze medewerkers

Raad van Toezicht

De Raad van Toezicht (RvT) van Fairtrade Nederland is verantwoordelijk voor het toezicht op het beleid van de stichting. De RvT bestaat uit vijf personen. Natasja van den Berg zit de raad voor. Het dagelijks management van de stichting wordt gevoerd door de directeur-bestuurder, Peter d’Angremond. De operationele activiteiten zijn gedelegeerd aan de directeur (eindverantwoordelijk) en het team. Dit is vastgelegd in de statuten en reglementen.

Fill 1

De Raad van Toezicht bestaat uit de volgende personen:

  • Martijn van Dam

    (voorzitter)

  • Sjaak de Korte
  • Mr. Sietze Montijn
  • Mr. drs. Eric Drok
  • Willem Lageweg
  • Rowena Achterkamp
  • Lynn Zebeda