Sluiten

Onze impact

Hier vindt u de laatste onderzoeken naar de impact van Fairtrade.

Who’s got the power? Tackling inbalances in agricultural supply chains

Studie van Fair Trade Advocacy Office over concentratie van macht en oneerlijke handelspraktijken in agrarische voedselketens.

Taking Root: Fairtrade in Malawi

Eerste onderzoek naar de impact van Fairtrade voor arbeiders en kleinschalige boeren in de thee-, suiker- en pindasector in Malawi. Vervolgonderzoek: ‘Branching Out: Fairtrade in Malawi – 2013’

25 jaar Fairtrade: Interviews over de impact en de toekomst

Interviews uit o.a. Nederland (Lilianne Ploumen, Floortje Dessing), Ghana (Cashewnotenboer Chief Adam Tampuri) en Sri Lanka (Agronoom Felix Wijesinghe). Dit boekje verscheen in 2013 in gelimiteerde oplage ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Stichting Max Havelaar.

25 jaar Fairtrade/Max Havelaar: van koffie tot nu

In november 2013 was het een kwart eeuw geleden dat er voor het eerst Fairtrade gecertificeerde koffie te koop was, een wereldprimeur. Inmiddels zijn er wereldwijd 28.000 Fairtrade gecertificeerde producten te koop. Wat heeft Max Havelaar opgeleverd voor koffieboeren en hun organisaties? Lees het in dit boekje dat in gelimiteerde oplage verscheen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Stichting Max Havelaar.

25 jaar Fairtrade/Max Havelaar: Bananen met toekomst

In deze online versie van een boekje dat in 2013 in gelimiteerde oplage verscheen ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Stichting Max Havelaar, lees je alles over Fairtrade bananen. Van het spannende begin in 1996, via de huidige misstanden in de bananenteelt en de impact van Fairtrade, tot de toekomst van Fairtrade bananen.

Fairtrade, cacao en coöperaties

Een van de sectoren waar Fairtrade actief in is, is de cacaosector. Lees meer over de aanpak van Fairtrade in deze sector.

Mass Balance helpt cacaoboeren – Q&A

Lees hier meer over product traceerbaarheid en mass balance.

De externe kosten van bananenproductie – een sectorstudie

Een True Price/Trucost onderzoek met reactie van Stichting Max Havelaar (2017).

Branching out: Fairtrade in Malawi 2013

Vervolgonderzoek naar de impact van Fairtrade voor arbeiders en kleinschalige boeren in de thee-, suiker- en pindasector in Malawi. Het onderzoek volgt op ‘Taking Root: Fairtrade in Malawi -2011’

Assessing the Impact of Fairtrade on Poverty Reduction through Rural development – 2012

Breed onderzoek naar de impact van Fairtrade op plattelandsontwikkeling in bloemen (Kenia), cacao (Ghana), koffie (Peru), bananen (Peru), thee (India) en katoen (India).

Fairtrade Cotton: Assessing Impact in Mali, Senegal, Cameroon and India – 2011

Breed onderzoek naar de impact van Fairtrade voor kleinschalige katoenboeren in Mali, Senegal, Kameroen en India.

Assessing the Benefits of Fairtrade Orange Juice for Brazilian Small Farmers

Onderzoek naar de effecten van Fairtrade voor Braziliaanse sinaasappelboeren. Lees hier meer.

Impact of Fairtrade in South Africa – 2010

Onderzoek naar de impact van Fairtrade voor Zuid-Afrikaanse kleinschalige boeren en arbeiders in de sectoren citrusvruchten, druiven, wijn, appels, peren en rozijnen.

Fairtrade Bananas: a Global Assessment of Impact – 2010

Brede sectorstudie naar de impact van Fairtrade op kleinschalige bananenboeren en bananenplantagearbeiders in Ecuador, de Dominicaanse Republiek, Ghana en de Windward Eilanden.

The Last Ten Years: A Comprehensive Review of the Literature on the Impact of Fairtrade – 2009

Overzicht van Fairtrade impact op de economische situatie, milieu, ‘empowerment’, levensstandaard en gendergelijkheid, gebaseerd op literatuuronderzoek naar alle Fairtrade impactstudies tot dan toe.

The impact of Fairtrade labelling on small-scale producers – 2009

Breed onderzoek naar de impact van Fairtrade certificering op kleinschalige boeren, gebaseerd op 6 casestudies naar Latijns Amerikaanse coöperaties in de sectoren koffie, cacao, bananen en mango.

An Evaluation of Fairtrade Impact on Smallholders and Workers in the Banana Sector in northern Colombia

Stichting Max Havelaar en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken/Nederlandse Ambassade te Bogatà hebben de impact van Fairtrade voor kleine boeren en plantagewerkers in de bananensector in Colombia over de laatste drie jaar laten onderzoeken.

Fairer Fuit: Fairtrade’s impact on the banana industry

Impact onderzoek uit april 2016. Uitgevoerd door het LEI in opdracht van de Fairtrade Foundation (UK).