Wereldleiders opgelet: 1,8 miljoen boeren en werknemers eisen klimaatrechtvaardigheid

Wereldleiders opgelet: 1,8 miljoen boeren en werknemers eisen klimaatrechtvaardigheid

Klimaatverandering Fairtrade
Klimaatverandering brengt ernstige schade toe aan de levens en het levensonderhoud van boerengemeenschappen die zoveel van ons voedsel verbouwen. Nu de tijd dringt om een klimaatcatastrofe af te wenden, komen Fairtrade-producentennetwerken samen om een duidelijke boodschap naar de wereldleiders te sturen: het is hoog tijd voor een klimaatrechtvaardige aanpak.

In aanloop naar de VN Klimaatconferentie COP26 spreken miljoenen boeren en werknemers zich hard uit richting de wereldleiders die in Glasgow samenkomen: “Het is tijd om eerlijk te zijn met jullie klimaatbeloften”. Nog altijd wordt de klimaatcrisis niet snel genoeg aangepakt, en al helemaal niet op een eerlijke manier. Vandaag de dag staan miljoenen boerenfamilies en hun gemeenschappen in de frontlinie van een klimaatcrisis waar ze zelf amper aan hebben bijgedragen. De overgrote meerderheid kan het zich niet veroorloven om zich aan te passen aan de veranderingen die ze doormaken, van overstromingen, droogtes en stormen tot hogere temperaturen en gewasziekten.

Gebroken beloften

Samen waarschuwen de Fairtrade producenten wereldleiders dat hun gebroken beloften het levensonderhoud van boeren schaden, met toenemende armoede in gemeenschappen en een bedreiging voor de toekomst van het voedsel dat ze verbouwen – voedsel dat we elke dag wereldwijd eten. De gevolgen van klimaatverandering benadelen vrouwen en kinderen zelfs nog harder. Bovendien trekt de jeugd steeds vaker weg omdat ze geen kansen zien in het overnemen van het boerenbedrijf. 

De oproep

Fairtrade boeren en werknemers dringen er bij regeringen op aan om eerlijk te zijn met hun klimaatbelofte: 

Fairtrade klimaat petitie

“Covid-19 heeft de afgelopen twee jaar onze wereld verwoest. Maar de impact ervan is niets vergeleken met de schade die we allemaal zullen ervaren als we nu niet ingrijpen op de klimaatcrisis. Als vertegenwoordigers van ’s werelds voedselproducenten doen we een oproep op u om dit moment te pakken, naar onze stemmen te luisteren en ervoor te zorgen dat we de wereld kunnen blijven voeden.”

Hun open brief is ondertekend door vertegenwoordigers van Fairtrade-producentennetwerken in Afrika, Azië, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, die spreken namens 1,8 miljoen Fairtrade-boeren en -werknemers wereldwijd. De producenten roepen op tot vier belangrijke acties:

  1. Zorg ervoor dat de 100 miljard dollar klimaatfinanciering die is beloofd, degenen bereikt die het het meest nodig hebben;
  2. Wees eerlijk in je klimaatbelofte en neem verantwoordelijkheid voor de internationale lucht- en scheepsvaart emissies;
  3. Sluit handelsakkoorden die goed zijn voor het milieu;
  4. Voer sterke regelgeving in zodat bedrijven moeten investeren in eerlijke, duurzame toeleveringsketens

Als het om klimaatverandering gaat is het 2 voor 12: Fairtrade producenten weten dat als we ons nu niet uitspreken, het te laat zal zijn. Sluit jij je bij hen aan om onze politici uit te dagen om eerlijk te zijn met de klimaatbelofte?

De aanpak van klimaatverandering vraagt om een klimaatrechtvaardige blik en insteek. Wereldleiders moet juist inzien dat het kansen biedt om de miljoenen kleinschalige boeren en werknemers die ons voedsel produceren in klimaatoplossingen te betrekken. Juist met hun expertise en ervaring kunnen ze een sleutelrol spelen in de aanpak van klimaatverandering, bijvoorbeeld via het planten van bomen, omschakeling naar duurzame energie en nieuwere duurzamere productiemethoden. Daar moeten ze dan wel de mogelijkheid voor krijgen. Want, zolang armoede de basis is, zijn er amper kansen voor duurzame groei.

Teken nu de petitie om hun oproep voor een eerlijke klimaatbelofte te steunen!

Meer weten en meer doen?

  • Wil je meer weten over de activiteiten van Fairtrade op de COP26? Kijk dan hier.
  • 6 november vindt de Klimaatmars 2021 plaats in Amsterdam. Wij lopen ook mee om te laten zien dat voor Fairtrade een eerlijke aanpak van klimaatverandering prioriteit is. Doe je ook mee? Meld je hier alvast aan!
  • Help mee om aandacht te vragen voor de impact van klimaatverandering op Fairtrade boeren. Je kunt de petitie delen en/of een eigen bericht plaatsen over hoe Fairtrade zich verhoudt (en daarbij je eigen producten) tot klimaatverandering. Klik hieronder voor de oproep en extra informatie over Fairtrade en klimaatverandering.

Petitie oproep

Fairtrade x klimaatverandering