Waar komen Fairtrade bananen vandaan?

Waar komen Fairtrade bananen vandaan?

Consumenten hebben een toenemende behoefte aan inzicht in de herkomst van producten. Afgelopen week ging PLUS met enkele ondernemers en Fairtrade Nederland op bezoek bij Fairtrade bananen coöperaties en premieprojecten in Colombia.

Voorkeur voor Fairtrade

Consumenten willen weten waar producten vandaan komen en hoe ze geproduceerd worden. Eerlijke handel en verantwoorde keuzes staan weer in de aandacht. Dat leidt er toe dat consumenten steeds vaker de voorkeur geven aan lokale, Fairtrade en biologische producten. In 2010 liep PLUS hierop vooruit door als eerste supermarkt te starten met de verkoop van uitsluitend Fairtrade bananen. De Fairtrade bananen komen van gecertificeerde organisaties van kleine boeren (coöperaties) en plantages in Colombia.

Fairtrade biedt bestaansrecht

Afgelopen week ging PLUS op bezoek bij de boeren in Colombia. Martin Pietersma, categorymanager aardappelen, groenten en fruit, vindt dit bezoek van toegevoegde waarde om de herkomst inzichtelijk te hebben: “Wij kiezen voor Fairtrade bananen omdat we vinden dat we een verantwoordelijkheid hebben. Doordat PLUS uitsluitend Fairtrade bananen verkoopt, hebben de Colombiaanse boeren de zekerheid van een stabiele afzetmarkt. De aandacht gaat uit naar verbetering van de arbeids- en leefomstandigheden van de boeren en arbeiders. Ook kleine boeren hebben daardoor nog bestaansrecht, mooi om te zien hoe dankbaar zij zijn voor deze kans!”

Lees meer op de website van PLUS: http://www.plus.nl/nieuws/waar-komen-fairtrade-bananen-vandaan