Verkade stopt met Fairtrade keurmerk

Verkade stopt met Fairtrade keurmerk

Cover afbeelding voorVerkade stopt met Fairtrade keurmerk

Stoppen met Fairtrade voorwaarden

Stoppen met Fairtrade betekent dat Verkade stopt met het naleven van de Fairtrade voorwaarden. Die zijn zeer strikt. Zo stelt het Fairtrade keurmerk als enige keurmerk harde betalingseisen. Er is een van te voren vastgestelde niet-onderhandelbare extra ontwikkelingspremie van 200 dollar per ton cacao die de afnemer verplicht is te betalen rechtstreeks aan de boerencoöperatie. Het gebruik van de premie wordt transparant gemonitord. Zie hier het laatste cacaorapport over de wijze waarop boeren de premie hebben geïnvesteerd.

Boeren hebben stabiliteit nodig.

Daarom hanteert Fairtrade een minimumprijs voor cacao die in werking gaat als de wereldmarktprijs onder de prijs daalt die boeren nodig hebben voor duurzame productie en om boven de armoedegrens te blijven. Ook nu de wereldmarktprijs voor cacao hoog is, is de minimumprijs relevant. Boeren die hun cacao onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen, weten dat als de wereldmarktprijs voor cacao inklapt er altijd een vangnet is. Dat geeft ze het vertrouwen om te investeren in hun bedrijf en omgeving.

Groei producten met Fairtrade keurmerk houdt aan.

Natuurlijk balen we van het verlies van Verkade, maar gelukkig leunt het succes van het keurmerk niet op één bedrijf. Momenteel zijn er 150 bedrijven aangesloten bij Fairtrade Nederland en zijn we in gesprek over nieuwe commitments bij bestaande en nieuwe bedrijven. We hopen begin juni over 2014 een groei van 7% van het Fairtrade gecertificeerde volume in Nederland te kunnen rapporteren.