Utrecht eerste Fairtrade Provincie

Utrecht eerste Fairtrade Provincie

Cover afbeelding voorUtrecht eerste Fairtrade Provincie

Utrecht mag zich sinds zaterdag 21 november Fairtrade Provincie  noemen. Van de 26 gemeenten die de provincie telt voeren 14 gemeenten de titel Fairtrade Gemeente. Daarnaast zijn er nog 7 gemeenten actief in het behalen van de gemeente titel. Hiermee voldoet de provincie Utrecht ruim aan de campagnecriteria en mag zich met trots de eerste Fairtrade Provincie van Nederland noemen. De tweede Fairtrade Provincie van Nederland is onderweg. De Provincie Friesland wil na Utrecht de tweede provincie worden die de Fairtrade-titel bemachtigt.  

Agnes Jongerius overhandigde de titel Fairtrade Provincie
Agnes Jongerius, Europarlementariër en jury-lid Fairtrade Gemeente, overhandigde  vandaag officieel de titel aan Mariëtte Pennarts-Pouw, gedeputeerde Provincie Utrecht, tijdens een inspirerende fairtrade middag in het FIGI theater in Zeist. Mariëtte Pennarts-Pouw: “Ik ben trots dat het Utrecht gelukt is om als eerste in Nederland de titel Fair Trade Provincie te behalen. De afgelopen jaren is hier met elkaar hard aan gewerkt. Het betekent dat de regio Utrecht staat voor eerlijke handel met respect voor mens en milieu.”

Op haar beurt droeg  Fairtrade Provincie Utrecht vandaag  het symbolische stokje over aan de provincie Friesland. Friesland is zeer actief en gedreven om ook de titel voor hun provincie te bemachtigen. Hopelijk mogen wij snel de tweede Fairtrade Provincie verwelkomen. Dit is weer een goede stap richting onze ambitie om van Nederland het eerste Fairtrade Land ter wereld te maken.

Het behalen van de titel is een prachtig collectief resultaat. Van de 1.253.672 inwoners die de provincie telt wonen er inmiddels 813.462 in een Fairtrade Gemeente. Dit is 65% van het totale aantal inwoners van de provincie Utrecht.

Fairtrade Provincie Utrecht
Om de titel Fairtrade Provincie te mogen dragen moet voldaan worden aan de 5 campagnecriteria. Zo moet het provinciebestuur  zich committeren aan de campagne, dit opnemen in haar beleid én de provincie koopt fairtrade in.

Een voorwaarde voor de titel is ook dat 75% van alle gemeenten actief zijn in de campagne en dat 45% de titel Fairtrade Gemeente heeft behaald. In Utrecht hebben de volgenden gemeenten bijgedragen aan het behalen van de titel: Utrecht, De Ronde Venen, Nieuwegein, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, De Bilt, Stichtse Vecht, Houten, IJsselstein, Bunnik, Leusden, Eemnes, Zeist en Rhenen. In de provincie Utrecht zijn de gemeenten Woudenberg, Veenendaal, Oudewater, Woerden, Amersfoort, Baarn en Vianen op weg naar de titel Fairtrade Gemeente.  Rhenen vierde vandaag ook feest en ontving vanmorgen de titel Fairtrade Gemeente uit handen van Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland.

Lees meer over Fairtrade Gemeente >>