Tea of Life introduceert tweede Fairtrade theelijn voor hot-drink machines

Tea of Life introduceert tweede Fairtrade theelijn voor hot-drink machines

Cover afbeelding voorTea of Life introduceert tweede Fairtrade theelijn voor hot-drink machines

Ook op de werkvloer wordt het steeds makkelijker om voor Fairtrade thee te kiezen. Veel grote bedrijven en instellingen maken gebruik van automaten voor koffie, thee en chocolademelk. De keuze voor Fairtrade thee voor in deze specifieke automaten was tot nu toe beperkt. Tea of Life brengt daar verandering in door het assortiment uit te breiden met een Fairtrade en biologisch gecertificeerde thee geschikt voor hot-drink machines.

Al eerder introduceerde Tea of Life een Fairtrade fresh brew variant die geschikt is voor automaten. Daar wordt nu een variant met Fairtrade en biologische fresh brew bladthee aan toegevoegd. De blend is gemaakt van fijne bladthee en is geschikt voor alle hot-drink machines.

Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland: ‘Medewerkers van grote bedrijven met hot-drink machines kunnen met één druk op de knop een kopje thee zetten. Losse theezakjes behoren vaak niet tot de mogelijkheden. We zijn blij dat er voor freshbrew machines nu ook Fairtrade en biologische thee beschikbaar is. Zo kunnen ook de grotere bedrijven makkelijker een duurzame keuze maken’.

Iyerpadi Estate

De freshbrew thee van Tea of Life is afkomstig van de Iyerpadi Estate, een Fairtrade gecertificeerde theeplantage in India. Iyerpadi Estate ontvangt een ontwikkelingspremie van $0,50 per kilo voor alle thee die verkocht wordt onder Fairtrade voorwaarden. De medewerkers van Iyerpadi besluiten democratisch over de besteding van deze premie. Zo zijn er fondsen opgericht voor pensioenvoorzieningen, medische onkosten en overlijdenspremies voor medewerkers van de plantage. Ook is er flink geïnvesteerd in bedrijfskleding voor de theeplukkers, zoals warme kleding, regenjassen en handschoenen. Iyerpadi Estate besteedt ook veel aandacht aan de veiligheid en gezondheid van de medewerkers. Zo wordt er jaarlijks een gratis gezondheidscontrole aangeboden en is er elke maand een sporttoernooi voor alle medewerkers en hun gezinnen.

Fairtrade thee

Wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan 5 miljoen euro Fairtrade ontwikkelingspremie uitgekeerd aan Fairtrade gecertificeerde theeboeren en theewerknemers. Er zijn 100 Fairtrade gecertificeerde producentenorganisaties verdeeld over 12 landen. Samen vertegenwoordigen zij meer dan 360.000 kleine boeren en werknemers.

Zowel binnen de coöperaties van kleine boeren als op de plantages wordt er democratisch besloten waaraan de Fairtrade ontwikkelingspremie besteed wordt. Op de theeplantages wordt ongeveer de helft van deze premie uitgegeven aan een breed ondersteunend pakket voor werknemers en hun familie. Denk daarbij aan voorzieningen op het gebied van huisvesting, onderwijs, gezondheidszorg en leningen en vergoedingen voor werknemers. De andere helft van de premie wordt veelal geïnvesteerd in gemeenschapsprojecten zoals het verbeteren van de lokale infrastructuur, gezondheidzorg en onderwijs.