Stijging Fairtrade minimumprijs voor bananen door toenemende productiekosten

Stijging Fairtrade minimumprijs voor bananen door toenemende productiekosten

Fairtrade bananen
Vandaag is het ‘Day of Decent Work’. Bij Fairtrade zijn fatsoenlijke prijzen onderdeel van de decent work (fatsoenlijke werk) aanpak. Lager dan de Fairtrade minimumprijs worden Fairtrade bananen niet verkocht. Dat is nodig om bananenproducenten de kosten van duurzame productie grotendeels te kunnen laten dekken.

Fairtrade bananen komen zowel van boeren met kleine stukjes land als van grotere plantages. Kosten voor productie namen de afgelopen jaren een behoorlijke vlucht vanwege de immer stijgende kosten van inputs. Inmiddels zijn ten opzichte van 2021 de kosten van bijvoorbeeld kunstmest met maar liefst 70 procent gestegen, brandstof met 39 procent en verpakkingsmateriaal met meer dan 20 procent!

Door deze toenemende productiekosten gaat vanaf 1 januari 2023 de Fairtrade minimumprijs van bananen omhoog. Dit besluit is afgelopen 28 september goedgekeurd door het Standards Committee van Fairtrade International.

De nieuwe minimumprijs levert een gemiddelde stijging van 4,5% op voor boeren en een gemiddelde stijging van 15% voor producenten die rechtstreeks bananen exporteren. Zo werkt Fairtrade aan eerlijkere handel en wordt de boer en producent gesteund.

Bekijk de tabel met nieuwe bananen prijzen hier.