Statement over fusie Rainforest Alliance en Utz Certified

Statement over fusie Rainforest Alliance en Utz Certified

Cover afbeelding voorStatement over fusie Rainforest Alliance en Utz Certified

Vandaag werd bekendgemaakt dat de keurmerken Utz Certified en Rainforest Alliance gaan fuseren tot één keurmerk. Stichting Fairtrade Nederland, bekend van het Fairtrade keurmerk, feliciteert de keurmerken en kijkt ernaar uit om de lopende samenwerking in deze nieuwe context uit te bouwen. 

Samenwerking tussen keurmerken is belangrijk om ervoor te zorgen dat handelsketens sneller en efficiënter verduurzamen. Zo werken het Fairtrade keurmerk, Rainforest Alliance en Utz Certified al geruime tijd samen. Bijvoorbeeld om de controle bij boerenorganisaties en plantages efficiënter te maken. Daarnaast is het belangrijk om de voordelen van robuuste en onafhankelijke certificering samen te blijven benadrukken. Zeker in de context van toenemende initiatieven van bedrijven om zelf programma’s op te zetten en de due diligence benadering op mensenrechten in waardeketens.

Voor volledige samenwerking zijn de verschillen tussen Fairtrade en Rainforest/Utz voorlopig nog te groot. Fairtrade verschilt in de manier waarop het keurmerk de nadruk legt op empowerment en zelforganisatie van boeren en werkers in handelsketens. Daarbij heeft Fairtrade als enige keurmerk concrete, niet-onderhandelbare eisen (standaarden) op eerlijke betalingen aan producenten. Fairtrade is leidend in de ontwikkeling van initiatieven die moeten gaan leiden tot betaling van leefbare lonen en inkomens. Eerlijke betaling is het kloppend hart van Fairtrade. Dat maakt Fairtrade uniek en rechtvaardigt een eigen onafhankelijke positie.