Starbucks kiest voor 100% Fairtrade in heel Europa

Starbucks kiest voor 100% Fairtrade in heel Europa

Cover afbeelding voorStarbucks kiest voor 100% Fairtrade in heel Europa

Vanaf vandaag serveren alle Starbucks vestigingen in heel Europa (NASDAQ: SBUX) 100% Fairtrade gecertificeerde en StarbucksTM Shared PlanetTM espresso en dranken op espressobasis. De meer dan vier miljoen klanten in de regio die Starbucks wekelijks verwelkomt, kunnen nu genieten van een Fairtrade gecertificeerde espresso, cappuccino, of koffie verkeerd en tegelijkertijd kleine boeren en hun gemeenschappen helpen ondersteunen in ontwikkelingslanden.
Starbucks is al de grootste inkoper van Fairtrade koffie ter wereld. De stap naar uitsluitend Fairtrade gecertificeerde espresso in Europa, het Midden-Oosten en Afrika draagt bij aan de jaarlijkse premie die Starbucks afdraagt van naar schatting meer dan EUR 2.600.000. Deze premie kunnen kleine koffieboeren investeren in gemeenschapsprojecten.

“Starbucks heeft echt een voortrekkersrol in de koffieindustrie door zijn wereldwijde schaal op een goede manier in te zetten. Deze nieuwe stap in onze samenwerking, die overigens al tien jaar geleden begon, zal het bereik van Fairtrade vergroten en een positief effect hebben op tienduizenden boeren. Zij hebben Fairtrade harder nodig dan ooit, en ook in deze tijden van economische tegenwind blijven mensen trouw aan hun ethische waarden en aan Fairtrade. Vanaf vandaag kunnen zij genieten van Fairtrade terwijl ze een kop van hun favoriete Starbucks koffie drinken,” aldus Peter d’Angremond, Directeur van Fairtrade Nederland.

“In 2009 kocht Starbucks bijna 18 miljoen kilo Fairtrade Certified koffie. We hebben ons doel bereikt om over het afgelopen jaar onze Fairtrade inkopen te verdubbelen,” aldus Buck Hendrix, president Starbucks Europa, het Midden-Oosten en Afrika. “Het gebruik van 100% Fairtrade gecertificeerde koffie voor onze Starbucks espresso is maar één aspect van onze samenwerking. We delen ook onze collectieve kennis over het verantwoord gebruik van bronnen om het levensonderhoud van koffieboeren te verbeteren en om de beschikbaarheid van de hoogste kwaliteit koffie te garanderen. Van het inspecteren van de plantages tot programma’s om boeren te helpen hun koffiekwaliteit en milieugebruik te verbeteren, maar ook met leningen. Het werk dat we samen doen stopt zeker niet na het plaatsen van het Fairtrade keurmerk op onze kopjes,” aldus Hendrix.

Starbucks® Fairtrade Certified Espresso Roast komt grotendeels uit Zuid-Amerika, met name uit Guatemala, Costa Rica en Peru. Het zullen deze boerengemeenschappen zijn die het snelst zullen profiteren, maar andere producenten zullen volgen.

Carlos Vargas Leiton, financieel manager van Coopetarrazú, een organisatie van 2.600 boeren in Costa Rica, waaronder 457 vrouwen die hun families alleen onderhouden, zegt: “Wij hebben een lange en succesvolle handelsrelatie met Starbucks en juichen hun nauwere samenwerking met Fairtrade toe. Wij profiteren van gegarandeerde minimumprijzen en Fairtrade premies waardoor we onze toekomst met meer vertrouwen kunnen plannen. Wij investeren de premies in het milieu en in sociale programma’s om het welzijn van onze leden en de gemeenschap te verbeteren, zoals gezondheids- en onderwijsinitiatieven voor de vrouwen van de boeren, met een directe impact op meer dan 50.000 mensen.”

Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) neemt samen met Conservation International (CI) en de African Wildlife Foundation (AWF) deel als partner in StarbucksTM Shared PlanetTM ter bevordering van het ethisch gebruik van bronnen.

Naast een grotere inkoop, zullen Starbucks en FLO samenwerken met Fairtrade boeren om de kwaliteit en winstgevendheid van de koffie te verhogen door verbeterde milieu- en landbouwmethoden, en om het aantal kleine boeren te vergroten die gewassen verbouwen aan de hand van de ethische koffierichtlijnen van StarbucksTM Shared PlanetTM en het Fairtrade certificeringssysteem.

Starbucks en Fairtrade dragen bij aan de ontwikkeling van kleine producenten, arbeiders en hun gemeenschappen. Bovendien draagt Fairtrade bij aan veranderingen in de handel door meer macht te geven aan georganiseerde groepen boeren.

Belangrijk voor het succes van deze inspanning zijn de Starbucks Farmer Support Centers in Costa Rica en Rwanda en de investeringen van Starbucks in programma’s als Root Capital, Calvert Fund en Verde Ventures die boeren toegang bieden tot krediet.

Voor meer informatie over Starbucks en Fairtrade bezoek: http://www.starbucks.com/aboutus/

Over Starbucks Coffee Company

Starbucks Coffee Company (NASDAQ: SBUX) is sinds 1971 toegewijd aan het op duurzame wijze kopen en branden van de hoogste kwaliteit arabica koffie. Het bedrijf, met vestigingen over de hele wereld, is de voornaamste koffiebrander en retailer van kwaliteitskoffie in de wereld. Door ons voortdurend streven naar perfectie en door trouw te blijven aan onze principes, brengen we de unieke Starbucks Experience voor elke klant tot leven. Om in de Experience te delen, bezoek ons in één van onze vestigingen of via http://www.starbucks.com/.

Over StarbucksTM Shared PlanetTM

StarbucksTM Shared PlanetTM is Starbucks uiting van het belang dat wij hechten aan verantwoord ondernemen, aan de aarde en aan elkaar. Van de manier waarop wij koffie inkopen, tot het bijdragen aan het behoud van het milieu en de betrokkenheid bij lokale gemeenschappen. StarbucksTM Shared PlanetTM koffie wordt op ethisch verantwoorde wijze verbouwd en ingekocht en voldoet aan specifieke criteria op het gebied van het milieu, sociale en economische transparantie die essentieel zijn voor de financiële stabiliteit en het langetermijn succes van koffieplantages en het welzijn van de boeren. Starbucks criteria voor het verbouwen en inkopen van koffie zijn in samenwerking met Conservation International opgesteld en worden sinds 2004 gehanteerd. De meer dan 200 beoordelingspunten worden door partijen onder toezicht van Scientific Certification Systems (SCS) geverifieerd. Alleen al vorig jaar hebben de StarbucksTM Shared PlanetTM principes voor koffie invloed gehad op meer dan een miljoen boeren en arbeiders. Voor meer informatie: www.starbucks.com/sharedplanet.

FAIRTRADE Certification Mark is een geregistreerd handelsmerk van Fairtrade Labelling Organizations International. Het geeft aan dat producten voldoen aan internationale Fairtrade standaarden. Voor meer informatie over Fairtrade wereldwijd: www.fairtrade.net

Over Fairtrade Nederland

Het Max Havelaar (Fairtrade Nederland) keurmerk voor Fairtrade werd in 1988 in Nederland opgericht. Aanleiding was een noodkreet van Mexicaanse koffieboeren. Het keurmerk is de enige onafhankelijke garantie dat boerencoöperaties in ontwikkelingslanden onder goede handelsvoorwaarden directe toegang krijgen tot de Westerse markt en de productie voldoet aan strenge milieueisen. Hierdoor krijgen de boeren een eerlijke prijs voor hun producten. Inmiddels zijn er 23 landen waar met het Fairtrade keurmerk gewerkt wordt; vaak onder de internationale naam Fairtrade. Er is een groot aantal Fairtrade-gecertificeerde productgroepen zoals koffie, thee, chocolade, fruit, bloemen en katoen. Deze producten zijn afkomstig van meer dan 600 boerenorganisaties en plantages in ontwikkelingslanden. Vanaf vandaag serveren alle Starbucks vestigingen in heel Europa (NASDAQ: SBUX) 100% Fairtrade gecertificeerde en StarbucksTM Shared PlanetTM espresso en dranken op espressobasis. De meer dan vier miljoen klanten in de regio die Starbucks wekelijks verwelkomt, kunnen nu genieten van een Fairtrade gecertificeerde espresso, cappuccino, of koffie verkeerd en tegelijkertijd kleine boeren en hun gemeenschappen helpen ondersteunen in ontwikkelingslanden.