HomeNieuwsPrimeur: Fairtrade Kerststerren in Nederlandse supermarkt

Primeur: Fairtrade Kerststerren in Nederlandse supermarkt

Fairtrade Kerststerren zijn voor de eerste keer verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkt. PLUS en DEEN participeren in een Fairtrade cents pilot die gericht is op een hoger loon voor arbeiders op Afrikaanse kwekerijen voor jonge planten.

De Fairtrade Kerststerren die nu bij PLUS en DEEN in de winkels liggen, komen van de kwekerij Wagagai in Oeganda. Bij deze kwekerij voor jonge planten werken ongeveer 2.100 mensen waaronder veel vrouwen. Van elke verkochte Fairtrade Kerstster gaat een klein bedrag in een speciaal fonds, waaruit de bloemenkweker zijn werknemers aan het eind van dit jaar een extra bonus kan betalen. Dit extra inkomen is hard nodig om de levenskwaliteit van de medewerkers te verhogen. Het uiteindelijke doel van het project is om met de verkoop van Fairtrade Kerststerren een serieuze stap te kunnen zetten richting een leefbaar loon voor de medewerkers.

Leefbaar loon is een mensenrecht
Met een leefbaar loon kan een werknemer voorzien in de basisbehoeften van zijn of haar gezin. Denk aan voldoende en voedzaam eten, fatsoenlijke behuizing, kleding, onderwijs, gezondheidszorg, transport en een kleine buffer voor onvoorziene uitgaven. Een leefbaar loon is een belangrijk mensenrecht, maar lang niet overal vanzelfsprekend. Dat moet anders vindt Fairtrade en werkt daarom, als onderdeel van een bredere aanpak, hard aan de Fairtrade cents pilot.

Gedeelde verantwoordelijkheid in de bloemenketen
De partners in de Fairtrade cents pilot zijn Fairtrade International, Wagagai, Selecta One en Orange Dümmen. Gezamenlijk nemen de partijen in de bloemenketen hun verantwoordelijkheid door een eerlijke prijs te betalen voor de jonge planten die uit Afrika komen en in Europa worden opgekweekt. In 2017 werd met de verkoop van 900.000 Fairtrade Kerststerren een dertiende maand gerealiseerd voor de arbeiders op de bloemenkwekerij Wagagai. Het doel voor 2018 is om de verkoop verder te stimuleren en zo op weg te gaan naar een leefbaar loon.

Hoopvolle arbeiders
De vrouwen op de kwekerij in Oeganda zijn enthousiast over de pilot en geven aan dat het hen meer financiële ruimte biedt. Namyalo Hidayah, 23 jaar, getrouwd en moeder van twee kinderen: “Deze pilot geeft ons hoop voor de toekomst. En het succes ervan geeft ons wat meer financiële ruimte voor het dagelijkse leven, zoals het kopen van huisraad.” Ook Rebecca Nabulo, 26 jaar, alleenstaand en moeder van een dochtertje profiteert van de verkoop van Fairtrade Kerststerren: “Met het extra salaris dat ik kreeg, kon ik afgelopen jaar het schoolgeld van mijn dochter te betalen.”

Meer informatie over Fairtrade en leefbaar loon