Postcode Loterij maakt Fairtrade Climate Academy mogelijk

Postcode Loterij maakt Fairtrade Climate Academy mogelijk

Cover afbeelding voorPostcode Loterij maakt Fairtrade Climate Academy mogelijk

De Nationale Postcode Loterij  maakte op het Goed Geld Gala, dat dinsdag 26 januari plaatsvond in Koninklijk Theater Carré, bekend dat ze de Fairtrade Climate Academy van Fairtrade Nederland, Fairtrade International en Fairtrade Africa gaan steunen.

Fair is het bepaald niet. De armste landen hebben het minst bijgedragen aan de excessieve uitstoot van broeikasgassen, maar ondervinden van klimaatverandering wel de meeste problemen. Ook kleine boeren worden hard getroffen. Zij zijn voor hun bestaan direct afhankelijk van de opbrengst van hun land. Hun oogsten worden aangetast door droogte, vorst of extreme regenval, maar ook door subtiele verschuivingen tussen de seizoenen en zeer geleidelijke temperatuurstijging. Zij zijn financieel niet in staat om zich te weren tegen de gevolgen.

Vooral koffieboeren worden hard geraakt. De koffieplant is extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Dat is voor boeren, die leven van de opbrengst van hun land, een harde realiteit. Zij zien hun inkomen langzaam verdampen. Hun toekomst staat op het spel.

Fairtrade Nederland, Fairtrade International en Fairtrade Africa willen koffieboeren via de Fairtrade Climate Academy helpen om zich beter te weren tegen de effecten van klimaatverandering. Deze effecten zijn per land en streek steeds anders, naar gelang de natuurlijke omstandigheden. De  Climate Academy speelt hier in op. Doel is de weerbaarheid van koffieboeren tegen klimaatverandering te vergroten door het lokaal delen en toepassen van inzichten, vaardigheden en technieken die klimaatverandering beter beheersbaar voor hen maken. Boeren leren daarbij van experts en daarna aan elkaar.

De Fairtrade Climate Academy is nieuw. De eerste gaat plaatsvinden in Machakos, een regio in Kenia. Het programma duurt naar schatting twee jaar en resulteert na evaluatie in een Climate Academy Guide die dan beschikbaar komt voor andere Afrikaanse koffie-organisaties, gecoördineerd door Fairtrade Africa. In Nederland gaat Fairtrade Nederland tegelijkertijd aan de slag om consumenten bewuster te maken van het verhaal achter hun kopje koffie.

Het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij vond plaats in Koninklijk Theater Carré met als eregast George Clooney.  Er werd een recordbedrag van 328 miljoen euro verdeeld over meer dan 100 goede doelen. Lees er alles over op de website van de Postcode Loterij.