PLUS steunt boeren en Werknemers in ontwikkelingslanden met hoogste Fairtrade premie ooit

PLUS steunt boeren en Werknemers in ontwikkelingslanden met hoogste Fairtrade premie ooit

Fairtrade cacao PLUS huismerkproducten
Supermarktorganisatie PLUS heeft het afgelopen jaar door de verkoop van haar Fairtrade gecertificeerde huismerkproducten bijna 1,7 miljoen US dollar aan Fairtrade premie voor boeren en werknemers gerealiseerd. Met een stijging van 11,7% is het de hoogste Fairtrade premieafdracht van PLUS tot nu toe.

Afgelopen jaar heeft PLUS alle cacao in haar huismerkproducten omgezet naar Fairtrade gecertificeerde cacao. Hierdoor draagt de supermarkt over het jaar 2020 bijna 60% meer Fairtrade premie af aan cacaoboeren in vergelijking met het jaar daarvoor. De meeste premie werd gerealiseerd door de verkoop van bananen, gevolgd door koffie en cacao. Met een Fairtrade assortiment van ruim 400 huismerkproducten draagt PLUS al jaren het hoogste bedrag aan Fairtrade premie af van alle Nederlandse supermarkten.

Juist nu een belangrijke bijdrage
Het coronavirus is wereldwijd nog steeds actief en vormt ook voor boeren en werknemers in ontwikkelingslanden een bedreiging. PLUS levert, via het betalen van de Fairtrade minimumprijs en premie, een belangrijke bijdrage aan de werk- en leefomstandigheden van boeren en werknemers in deze lastige tijden. Zo worden onder meer koffieboeren door Fairtrade extra ondersteund om zich te weren tegen het coronavirus. Zij krijgen desinfectiemiddelen, extra voedsel en financiële steun aangereikt.

Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland: “Ruim 10 jaar lang werken Fairtrade en PLUS intensief samen aan het verduurzamen van het PLUS huismerkassortiment. Juist in een jaar waarin we wereldwijd geraakt worden door het coronavirus is het extra belangrijk om producenten in landen, waar het sociale vangnet en de medische zorg minder zijn, te ondersteunen. Het is geweldig om te zien dat het aanbod van Fairtrade producten bij PLUS blijft toenemen en daarmee ook de premie die boerenorganisaties ontvangen.”

Petra Morssinkhof, senior categorymanager bij PLUS: “Met deze mooie afdracht maken we impact en krijgen boeren een betere prijs voor de producten die zij produceren. Hierdoor hebben boeren in ontwikkelingslanden meer zekerheid, kunnen ze investeren in hun boerderij en hebben ze kans op een beter leven. We blijven de verkoop van Fairtrade producten daarom ook in de toekomst stimuleren.”

De impact van Fairtrade
Ruim 1,8 miljoen boeren en werknemers zijn aangesloten bij Fairtrade. Plantage-medewerkers besteden 50% van de Fairtrade premie aan betere huisvesting en onderwijs. Bij coöperaties investeren boeren een groot deel van de Fairtrade premie aan het verbeteren van hun boerenbedrijf.


Bekijk hier alle Fairtrade feiten over 2020.