PLUS levert recordbijdrage aan Fairtrade premie

PLUS levert recordbijdrage aan Fairtrade premie

Cover afbeelding voorPLUS levert recordbijdrage aan Fairtrade premie
PLUS draagt dit jaar een recordbedrag aan Fairtrade premie af over 2022: 1.808.565 US dollar. Een stijging van maar liefst 9% ten opzichte van 2021. De PLUS Fairtrade snoeptomaten, die sinds eind 2022 in de winkel liggen, hebben met een vierde plek direct een groot aandeel in de totale Fairtrade premie afdracht van PLUS. Een prachtige bijdrage die past bij het MVO beleid van PLUS.

Ruim 400 Fairtrade huismerkproducten

Met een Fairtrade assortiment van ruim 400 huismerkproducten draagt PLUS al jaren het hoogste bedrag aan Fairtrade premie af van alle Nederlandse supermarkten. Door de fusie tussen PLUS en Coop groeit het aantal winkels met Fairtrade huismerk producten snel, waardoor de supermarktorganisatie nóg meer impact maakt. Fairtrade zet zich in om de leef- en werksituatie van miljoenen boeren en werknemers op plantages wereldwijd te verbeteren én het milieu te beschermen. De meeste premie werd gerealiseerd door de verkoop van bananen, koffie en cacao, gevolgd door het nieuwste Fairtrade product in de schappen van PLUS: snoeptomaten.

Fairtrade trostomaten succesvolle nieuwkomer 

Eric Leebeek, commercieel directeur bij PLUS: “Wanneer het Nederlandse tomatenseizoen voorbij is, bieden we onze klanten als eerste Nederlandse supermarkt een Fairtrade alternatief. Dat dit nieuwe product populair is bij onze klanten en daarmee direct in de top vier staat van premieafdracht, motiveert ons om de verkoop van Fairtrade producten te blijven stimuleren en ons assortiment verder uit te breiden. Zo leveren we via het betalen van de Fairtrade minimumprijs én premie een belangrijke bijdrage aan eerlijke werk- en leefomstandigheden van boeren en werknemers op plantages.”

Samen maken we impact

Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Door buiten het Nederlandse tomatenseizoen de snoeptomaten Fairtrade in te kopen toont PLUS wederom duurzaam leiderschap. Mede hierdoor hebben zij als supermarktorganisatie opnieuw een recordbedrag aan premie afgedragen. Met deze afdracht én het inkopen onder Fairtrade voorwaarden maken ze ontzettend veel positieve impact op het leven van miljoenen boeren en werknemers wereldwijd. Samen met PLUS blijven we dan ook continu op zoek naar verdere verduurzaming van het assortiment.”

De Fairtrade premie

Fairtrade heeft als enige keurmerk een vaste- niet onderhandelbare premie. Deze wordt betaald aan de coöperatie waar de boer lid van is of aan het premiecomité op plantages. De leden beslissen gezamenlijk hoe de premie besteed wordt. Het gaat hierbij vaak om bedrijfsontwikkeling voor boeren, zoals verbetering van productiviteit, kwaliteit en infrastructuur. Voor werknemers op plantages komt de Fairtrade premie ten goede aan gemeenschapsprojecten zoals onderwijs en gezondheidszorg.

Voor meer informatie: www.plus.nl/over-plus en: www.plus.nl/info-duurzaamheid.