PLUS en Coop investeren €35.000 in een Fairtrade klimaatproject in Colombia

PLUS en Coop investeren €35.000 in een Fairtrade klimaatproject in Colombia

PLUS en Coop doneren 35.000 euro voor bananenboeren in Colombia
Tijdens de Fairtrade Week doneerden PLUS en Coop voor elke verkochte kilo bananen 15 eurocent aan een klimaatproject in Colombia. Met succes: maar liefst 35.000 euro is nu beschikbaar om boeren van vijf bananenplantages te trainen in duurzaam watergebruik, het gebruik van natuurlijke meststoffen en biodiversiteit.

Toewijding aan Fairtrade en eerlijke handel

Al in 2010 maakte PLUS als eerste Nederlandse supermarkt de keuze om uitsluitend Fairtrade bananen te verkopen. Als ‘Meest Verantwoorde Supermarkt’ streeft PLUS er altijd naar een extra stap te zetten. Samen met Coop zamelde PLUS geld in voor de bananenplantages en het milieu in Colombia, het land van herkomst van de bananen.

Uitdagingen in Colombia

In het Urabá-gebied in Colombia is sprake van bodemverzuring en verschillende plantenziektes. Daar hebben ook de bananenplantages last van. Ook regent het te weinig. Vooral in de eerste helft van het jaar. 70 procent van de regen valt in de laatste zes maanden. Dit alles heeft een negatieve invloed op de totale productiviteit van de bananenplantages. Om deze problemen aan te pakken heeft Fairtrade Nederland het klimaatproject gestart dat gericht is op het versterken van de bodemkwaliteit en vruchtbaarheid. De boeren van vijf bananenplantages worden getraind om bijvoorbeeld natuurlijke compost te maken, waarmee de bananenplanten beter bestand zijn tegen ziekten en ongedierte, terwijl de bodem veel beter water kan vasthouden. Deze aanpak bevordert duurzame landbouw en verhoogt de productiviteit van de bananenteelt. Dit heeft direct positieve gevolgen voor het inkomen van de boeren.

“PLUS en Coop geven duurzaamheid een extra boost door hun mooie donatie. Eerdere vergelijkbare klimaatprojecten lieten zien dat de biodiversiteit van de bodem in het eerste jaar met wel 300% toenam. Dat betekent minder kosten voor boeren en meer inkomsten door betere productiviteit. Vanuit Fairtrade zijn we ontzettend blij met partners zoals PLUS en Coop. Met deze donatie hopen we dat de vijf bananenplantages in Colombia ook zo’n positieve verandering kunnen doormaken.”

Peter d’Angremond, Directeur Fairtrade Nederland

Klanten betrekken bij duurzaamheid

Tijdens de Fairtrade Week die van 28 oktober tot 5 november georganiseerd werd, genoten klanten van PLUS en Coop van extra voordeel op Fairtrade producten. Daarnaast leverden ze ook een bijdrage aan positieve veranderingen. PLUS en Coop doneerde 15 eurocent per verkochte kilo bananen aan het klimaatproject. Klanten die boodschappen doen bij PLUS en Coop, helpen mee om de wereld mooier en eerlijker te maken. En dat zonder dat het hen extra geld kost.

“Omdat de banaan ons meest verkochte product is, telt de donatie flink op. We zijn heel dankbaar voor de betrokkenheid van onze klanten. Samen hebben we een indrukwekkend bedrag opgehaald, waarmee we zowel de bananenplantages als het milieu positief kunnen beïnvloeden. Bij PLUS zien we duurzaamheid als een kernwaarde en nemen we graag het initiatief om samen de wereld mooier en eerlijker te maken.”

Petra Morssinkhof, Manager Procesinnovatie en MVO

Zie meer informatie over de donatie hier. Meer weten over de Fairtrade Week? Dat kan hier!