Oplossing in zicht!

Oplossing in zicht!

Cover afbeelding voorOplossing in zicht!

Vandaag verscheen een artikel in de Telegraaf over illegale werknemers in de bananensector in de Dominicaanse Republiek en de rol van het internationale Fairtrade keurmerk. Illegale arbeid van Haïtianen in de Dominicaanse Republiek is een hardnekkig probleem, dat sinds jaar en dag grote dilemma’s oplevert. De nationale wet moet worden gerespecteerd. Aan de andere kant, het terugsturen van de straatarme Haïtianen berooft hen van ieder perspectief op een inkomen.

Vandaar dat Fairtrade International zich al jaren bij de Dominicaanse overheid inspant voor goede oplossingen, samen met andere organisaties. In 2012 kregen werkgevers eindelijk de mogelijkheid de illegale status van hun werknemers aan te pakken. Maar dat loste lang niet alles op.

De procedure was veel te duur en daarmee voor een groot deel van de sector onbereikbaar. Als kleine boeren zelf maar zo’n 150 dollar verdienen, zijn 600 dollars voor de benodigde papieren niet op te brengen. Ook was er voor Haïtianen die soms al generaties lang in het land wonen nog steeds geen mogelijkheid om staatsburger te worden, met de rechten die daar bij horen.

Succesvolle lobby

Samen met vakbonden en NGO’s ijverden de bananenboeren het afgelopen jaar daarom voor verbetering van de wettelijke regelingen. Het Fairtrade producentennetwerk in Latijns Amerika heeft dat werk intensief gesteund. En met succes.

De procedures voor legalisering worden versimpeld, de kosten omlaag gebracht en werkers die sinds jaar en dag in de Dominicaanse Republiek wonen, mogen sinds juni van dit jaar naturalisatie aanvragen. De EU heeft financiële steun toegezegd om ook de armste boeren in staat te stellen hun werkers te legaliseren.

Daarmee kan Fairtrade de verplichting om Haïtiaanse werkers te legaliseren, die nu al geldt voor plantages, naar eer en geweten uitbreiden naar kleine boeren. Harriet Lamb, CEO van Fairtrade International in het artikel: “ “Dat is een geweldige stap vooruit. Wij willen dat alle werknemers op gecertificeerde bedrijven gelegaliseerd zijn per 2015.”

Stap voor stap

Het oplossen van hardnekkige problemen zit in het bloed van Fairtrade. Het internationale keurmerk werkt in 70 ontwikkelingslanden met elk hun eigen dynamiek en problematiek. Het liefst zouden wij in een vingerknip de wereld eerlijk maken. Zo simpel is het niet. Het gaat stap voor stap. In sommige landen met kleine moeizame stappen zoals de Dominicaanse Republiek. In andere landen juist met grote.

Onderzoek laat positieve effecten voor bananenboeren en werknemers zien

Neem bijvoorbeeld Colombia, de belangrijkste leverancier van Fairtrade gecertificeerde bananen in Nederland. Uit recent onderzoek blijkt dat zowel kleine bananenboeren als werknemers op gecertificeerde bananenplantages hun inkomen en kwaliteit van leven zagen stijgen. Zie voor het onderzoek >>