Op weg naar een leefbaar loon in thee: een unieke samenwerking tussen Superunie, Bogawantalawa, IDH en Fairtrade

Op weg naar een leefbaar loon in thee: een unieke samenwerking tussen Superunie, Bogawantalawa, IDH en Fairtrade

Fairtrade thee plantage in Sri Lanka
In heel veel landen is een leefbaar loon voor werknemers nog niet vanzelfsprekend. Om toe te kunnen werken naar het betalen van een leefbaar loon, is het belangrijk om lokaal in kaart te brengen wat de huidige loonniveaus zijn. Een leefbaar loon houdt in dat een werknemer met het salaris, dat hij/zij in een normale werkweek verdient, kan voorzien in zijn/haar basisbehoefte en dat van zijn/haar gezin. Hij/zij moet hiermee voedsel, kleding en scholing kunnen bekostigen, gezondheidszorg kunnen inkopen, fatsoenlijk behuisd zijn en een kleine financiële buffer op kunnen bouwen voor onvoorziene uitgaven.

Inkooporganisatie Superunie ziet graag dat een leefbaar loon met behulp van certificeringsschema’s wordt ondersteund en gewaarborgd. Daarom hebben Superunie en haar vaste thee leverancier Bogawantalawa, Fairtrade als projectpartner gevraagd deel te nemen in een traject op leefbaar loon. Superunie koopt al ruim vijftien jaar thee van Bogawantalawa en sinds 10 jaar wordt de thee onder Fairtrade voorwaarden ingekocht. Bogawantalawa is een van de grootste producenten van Ceylon thee en heeft maar liefst 11 theeplantages en 12 fabrieken.

Gezamenlijk willen we een positieve impact hebben op de werknemers op de theeplantages in Sri Lanka. In dit streven wordt nu een volgende stap gezet. Samen gaan we de actuele lonen van de werknemers op de theeplantages in kaart brengen en naast leefbaar loon berekeningen leggen. Om de actuele lonen inzichtelijk te maken, gebruiken we de salaris matrix van IDH (The Sustainable Trade Initiative). We hebben een projectteam gevormd met vertegenwoordigers van Bogawantalawa, Superunie, IDH en Fairtrade. Hier leggen we het werkproces vast en ondersteunen we elkaar in de uitvoering van het project. Er heeft inmiddels in Sri Lanka een pilot audit op lonen plaatsgevonden. Nu zijn we klaar voor de officiële loon audit. Op basis van de uitkomsten gaan we stappen bespreken om de leefbaar loon ambitie verder handen en voeten te geven.

Fairtrade is trots op deze samenwerking om zo concreet toe te werken naar betere werkomstandigheden en samen stappen te zetten naar een eerlijkere wereld.

“Ondanks dat leefbaar loon een gevoelig onderwerp en complexe materie is wil Superunie haar verantwoordelijkheid nemen. Een methodiek voor de berekening van huidige lonen is voorhanden en er zijn benchmarks die aangeven wat een leefbaar loon moet zijn. Echter leert de ervaring dat maatwerk nodig is door de lokale context. We zijn erg blij met de toegewijde projectpartners en doen samen ervaring op met als doel de methodieken voor het berekenen van leefbaar loon schaalbaar te maken.‘’

Kyra Weerts, Specialist Duurzame Handel bij Superunie