Nieuwe onderzoeksresultaten tonen hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden op Fairtrade bloemenplantages

Nieuwe onderzoeksresultaten tonen hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden op Fairtrade bloemenplantages

Cover afbeelding voorNieuwe onderzoeksresultaten tonen hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden op Fairtrade bloemenplantages
FAIRy goed nieuws: er is deze week een rapport uitgebracht, waarin staat dat medewerkers op Fairtrade bloemenplantages hogere lonen krijgen, betere arbeidsomstandigheden en meer betrokkenheid ervaren wat betreft werknemersrechten en gendergelijkheid.

Bloemen zijn een populair Fairtrade-product bij consumenten, vooral rond vaste jaarlijkse evenementen zoals Valentijnsdag. Alleen al in 2021 werden 5,1 miljard Fairtrade-bloemen geproduceerd door bijna 70.000 werknemers op gecertificeerde Oost-Afrikaanse plantages die meer dan 97 procent van de totale bloemenproductie van Fairtrade vertegenwoordigen. In dezelfde periode genereerde de Fairtrade bloemenverkoop wereldwijd meer dan € 8,5 miljoen aan Premie.

Het Onderzoek over de Impact van Fairtrade op bloemenplantages en de medewerkers , wat is uitgevoerd door Social Policy and Development Consulting Limited, onderzocht 11 producentenorganisaties in Kenia, Oeganda en Ethiopië, waaronder negen Fairtrade-gecertificeerde en twee Niet-Fairtrade-Gecertificeerde.

Uit dit onderzoek kwam naar voren dat Fairtrade een positieve economische impact heeft op bloemenwerknemers. 69 Procent van de werknemers op Oost-Afrikaanse Fairtrade gecertificeerde plantages meldde hogere lonen in vergelijking met werknemers op Niet-Fairtrade-Gecertificeerde plantages. Zo gaf deze studie aan dat het percentage Fairtrade-werknemers die in de relatief hogere loonschalen vallen, meer dan twee keer zo hoog was op Fairtrade-plantages in vergelijking met Niet-Fairtrade-Plantages. 

Naast de verhoogde lonen, laten de resultaten van deze studie zien dat bijna negen van de tien werknemers bij Fairtrade-gecertificeerde bloemenkwekerijen meldden dat zij of hun gezinsleden individueel hebben geprofiteerd van Fairtrade Premie-fondsen. De Fairtrade Premie is een uniek hulpmiddel dat beschikbaar is voor Fairtrade-gecertificeerde boeren. Dit is een extra som geld die boeren en werknemers kunnen investeren in projecten die zij zelf kiezen. Zo is de premie van Fairtrade-gecertificeerde bloemen vooral gegaan naar onderwijsbeurzen, items voor woningverbetering en gemeenschappelijkeprojecten met betrekking tot water, gezondheid en schoolinfrastructuur. Uit de studie komt naar voren dat de Fairtrade-premie zowel ‘empowerment mogelijk lijkt te maken als de financiële druk lijkt te verminderen’ onder de ondervraagde bloemenwerknemers. “De resultaten van deze studie zijn een echte bevestiging dat we op de goede weg zijn met het werk dat we doen”, zegt Melanie Dürr, Global Product Manager voor bloemen en planten bij Fairtrade International. 

 

Meer dan de helft van de 71.000 werknemers op Fairtrade-gecertificeerde bloemenkwekerijen over de hele wereld zijn vrouwen en vrouwen bekleden meer dan 50 procent van de leiderschaps- en managementposities op genoemde plantages. De bevindingen van het rapport laten zien dat Fairtrade-werknemers meer vertrouwen hebben in het nastreven van hun rechten op het werk, het ontwikkelen van externe bedrijven en het betrekken van hun gemeenschappen mede dankzij Fairtrade Africa-trainingen

“Het rapport biedt ons grote aanmoediging en ook zinvolle inzichten waarmee Fairtrade kan blijven groeien, verbeteren en leveren voor bloemenwerkers over de hele wereld. En hoewel we blij zijn met de bevindingen van het rapport, weten we ook dat er nog veel moet worden verbeterd en dat we ons werk moeten voortzetten om de  lonen  verder op  te drijven in de richting van leefbare lonen.  We kijken ernaar uit om voort te bouwen op deze bevindingen terwijl we doorgaan met onze missie om een eerlijkere en duurzamere wereld voor iedereen te bouwen. ” Aldus Melanie Dürr.

Bekijk het hele onderzoek hier