Nieuwe Fairtrade goudsmid registratietool

Nieuwe Fairtrade goudsmid registratietool

Cover afbeelding voorNieuwe Fairtrade goudsmid registratietool

Fairtrade Nederland lanceert vandaag de goudsmid registratietool voor juweliers, goud- en zilversmeden die gebruik willen maken van Fairtrade gecertificeerd goud en zilver in hun sieraden.

De goudsmid registratietool is een ontwikkeling die past in de opschaling van Fairtrade goud binnen de Nederlandse goud sector. Het maakt Fairtrade goud toegankelijker voor kleinere goudsmeden en speelt een belangrijke rol in de transformatie van de sieradensector.

Fabeel Butt, Business Development Manager bij Fairtrade Nederland, legt uit: ‘De nieuwe registratietool voor kleine goudsmeden is een oplossing die we nu in Europese landen uitrollen. Gezamenlijk kunnen de vele goudsmeden in Nederland een verschil maken door Fairtrade goud in te kopen. Daarom roepen we Nederlandse goudsmeden op om zich te registreren zodat we  de leef- en arbeidsomstandigheden van kleinschalige mijnwerkers in de goudmijnbouw verder kunnen verbeteren.

De eenvoudige online registratietool op www.fairgold.org biedt goudsmeden de kans om Fairtrade gecertificeerd goud en semi-afgewerkte edelmetalen in te kopen bij een master licensee (bijvoorbeeld Bijou Moderne) en ze te verwerken in hun sieraden.

De nieuwe regeling kent veel voordelen. De jaarlijkse registratie is gratis en het kost de goudsmid weinig tijd aan administratie. Daarnaast biedt Fairtrade Nederland communicatiematerialen aan waarmee goudsmeden kunnen laten zien dat ze Fairtrade goud gebruiken.

Kleine juweliers en goudsmeden die zich registreren via fairgold.org gaan akkoord met een aantal voorwaarden. Ze mogen onder andere hun sieraden niet voorzien van een  Fairtrade stempel, ze gebruiken uitsluitend communicatiemiddelen die door Fairtrade Nederland ontwikkeld zijn en mogen maximaal 500 gram goud of 2 kilogram zilver inkopen. Mochten ze meer willen inkopen, dan worden ze licentiehouder van Fairtrade Nederland.

Licentiehouders worden gecontroleerd door Fairtrade Nederland en mogen hun sieraden wel laten stempelen met het Fairtrade goud stempel. Aanmelden als licentiehouder kan via de website van Fairtrade Nederland.

Fabeel Butt vervolgt: ‘We willen samen met onze (toekomstige) partners groeien en dat betekent een oplossing zoeken voor kleine en grote partners die met Fairtrade goud aan de slag willen gaan. De nieuwe regeling is een uitstekende manier voor kleinere goudsmeden om sieraden te maken van Fairtrade materialen en daarmee rechtstreeks impact realiseren voor kleinschalige mijnwerkers en hun gemeenschap’.

Aanmelden voor de Fairtrade goudsmid registratietool kan via www.fairgold.org