HomeNieuwsNieuwe Fairtrade certificeringseis beoogt het inkomen van boeren te verhogen

Nieuwe Fairtrade certificeringseis beoogt het inkomen van boeren te verhogen

Met ingang van 1 juni 2020 kunnen cacao- en koffiecoöperaties en handelaren die graag Fairtrade gecertificeerd willen worden, dat alleen doen als zij kunnen aantonen dat ze een commitment hebben van de eindkoper voor nieuwe Fairtrade volumes. Deze nieuwe maatregel voeren we in met een goede reden.

Op weg naar een leefbaar inkomen

Een leefbaar inkomen dekt de kosten voor voldoende en voedzaam eten, fatsoenlijke huisvesting, medische zorg, onderwijs en spaargeld. Een belangrijke factor op weg naar een leefbaar inkomen inkomen voor cacao- en koffieboeren is dat zij meer van hun totale productie onder Fairtrade voorwaarden kunnen verkopen. De realiteit is soms dat Fairtrade gecertificeerde boeren maar een klein percentage van hun totale oogst kunnen verkopen onder Fairtrade voorwaarden. De overige cacaobonen moeten ze tegen de veel te lage marktprijs verkopen.

Meer Fairtrade afzet

De nieuwe maatregel beoogt daarom het volume te verhogen dat reeds gecertificeerde cacao- en koffiecoöperaties als Fairtrade kunnen afzetten. Dat betekent dat ze over een groter deel van hun productie de Fairtrade minimumprijs en premie ontvangen. Tegelijkertijd zorgt deze maatregel ervoor dat nieuw gecertificeerde Fairtrade coöperaties meteen na certificering al Fairtrade afzet hebben. Ten slotte is het belangrijk dat de Fairtrade Producer Networks de coöperaties optimaal kunnen blijven ondersteunen met advies en trainingen.

Lage prijzen

Koffieboeren ondervinden ernstige gevolgen van de historisch lage wereldwijde koffieprijzen. In West-Afrika leeft 60% van de cacaoboeren in extreme armoede. Door een groter deel van hun oogst onder Fairtrade voorwaarden te verkopen, kunnen boeren tevens meer impact van andere genomen maatregelen – zoals de verhoging van de Fairtrade minimumprijs en premie in cacao per oktober 2019 – verkrijgen.

Meer informatie is te vinden op de website van Fairtrade International.