Nieuwe EU wet staat fair trade labels toe in openbare aanbestedingen

Nieuwe EU wet staat fair trade labels toe in openbare aanbestedingen

Cover afbeelding voorNieuwe EU wet staat fair trade labels toe in openbare aanbestedingen

Gisteren stemde een groot deel van de leden van het Europees parlement in met de nieuwe Europese richtlijnen voor openbare aanbestedingen die het eenvoudiger maken om fair in te kopen.

Overheden in heel Europa kunnen door deze wet een bewuste keuze maken voor eerlijk verhandelde producten, naast andere duurzaamheidseisen. De nieuwe wet bevestigt de richting die het Europese Hof van Justitie in de zaak “Provincie Noord-Holland’ heeft ingezet. In de uitspraak van deze zaak, die in 2012 speelde, werd duidelijk dat inkopers bij openbare aanbestedingen extra punten mogen toekennen voor producten die voldoen aan de criteria van eerlijke handel. De mogelijkheid om naast milieu ook sociale aspecten mee te nemen is een grote stap voorwaarts.

EU Commissioner Michel Barnier: “I have always said I believe in open borders. But trade has to be both free and fair. The two words must go together. That is the condition for successful and accepted globalisation which is genuinely in the interest of all, and in particular the poorest.”

De Fair Trade beweging, waaronder Fairtrade Nederland, verwelkomt deze nieuwe wet, die ervoor zorgt dat Europese overheden producenten in het Zuiden kunnen ondersteunen door op een faire manier koffie en andere producten in te kopen.

Zie voor meer informatie het persbericht van de Fair Trade Advocacy Office in Brussel. >>