Nieuwe app zorgt voor reductie van gevaarlijke pesticiden

Nieuwe app zorgt voor reductie van gevaarlijke pesticiden

Cover afbeelding voorNieuwe app zorgt voor reductie van gevaarlijke pesticiden

© Copyright: Marnix Foeken

Per jaar wordt ongeveer twee miljoen ton pesticiden gebruikt en worden zo’n 25 miljoen landbouwwerknemers onbedoeld vergiftigd door pesticiden. Om hier verandering in te brengen, lanceert Fairtrade samen met andere organisaties de app Pesticides & Alternatives. Deze app brengt een berg aan wetenschappelijke kennis direct in de hand van boeren en plantagemanagers zodat zij de minst schadelijke beschermingsmethode voor hun gewas kunnen vinden. 

Pesticides & Alternatives bevat een verzameling aan informatie over diverse gewassen en bestrijdingsmiddelen:

  • Informatie over niet-chemische bestrijdingsmiddelen van landbouw kennisbank CABI voor 2700 plagen en ziektes.
  • Daarnaast kunnen boeren de pesticiderestricties van negen certificeringssystemen, waaronder Fairtrade, doorzoeken in een database van 700 ingrediënten.
  • Ook bevat de app informatie van overheidsinstanties, internationale overeenkomsten en academische instituten over giftige stoffen in relatie tot alle geregistreerde pesticiden voor relevante gewassen in Mexico, India, Brazilië, Colombia en Kenia.

De Fairtrade standaarden bevatten strikte vereisten op het gebied van pesticide gebruik, waaronder dat werknemers een training ontvangen over niet-chemische methodes van gewasbescherming. Met de nieuwe app kunnen kleine boeren en grote plantages makkelijker een alternatief vinden voor de meer dan 200 gevaarlijke pesticiden die verboden zijn onder Fairtrade standaarden. Veel Fairtrade producenten zijn ook biologisch-gecertificeerd en volgen additionele standaarden.

De ontwikkeling van de app is mede mogelijk gemaakt door de ISEAL Innovations Fund, wetenschappelijke ondersteuning van de Oregon State University’s Integrated Plant Protection Center (OSU-IPPC), data facilitering van CABI en de samenwerking van de IPM coalitie deelnemers: Better Cotton Initiative, Bonsucro, Fairtrade, Forest Stewardship Council, GEO Foundation, Global Coffee Platform, Rainforest Alliance, Roundtable on Sustainable Biomaterials en the Sustainable Agriculture Network (SAN).

Op dit moment is de app beschikbaar in het Engels, Spaans, Portugees en is te vinden in Google Play en de App Store.