Nieuw van Fair Trade Original: Thaise noedels van zilvervliesrijst en witte rijst

Nieuw van Fair Trade Original: Thaise noedels van zilvervliesrijst en witte rijst

Cover afbeelding voorNieuw van Fair Trade Original: Thaise noedels van zilvervliesrijst en witte rijst

Vanaf deze week ligt er een nieuw Fairtrade product in de schappen van Jumbo, DEEN, de Wereldwinkels en WAAR. Fair Trade Original introduceert Thaise rijstnoedels in twee varianten: gemaakt van Fairtrade zilvervliesrijst en van Fairtrade witte rijst.

De noedels van zilvervliesrijst zijn een unieke nieuwe variant op het schap. Ze bevatten meer vezels en hebben een iets steviger bite.  De Fairtrade rijstnoedels vormen een heerlijke, eerlijke basis voor Oosterse wokgerechten, curries, soepen  of een salade. Ze zijn eenvoudig klaar te maken en supersnel gaar.

Van begin tot eind geproduceerd in Thailand

De Fairtrade rijstnoedels worden van begin tot eind geproduceerd in Thailand. Zo blijft alle toegevoegde waarde aan het product in het land van herkomst. Fair Trade Original koppelde verschillende partijen aan elkaar en ontwikkelde met hen Fairtrade noedels volgens authentiek Thais recept. Rijstboeren van coöperatie Nam Om in het Noordoosten van Thailand verbouwen voor deze noedels een speciale variant langkorrel rijst: chainat. Na de oogst wordt deze rijst gedroogd en in de rijstmolen geslepen tot witte of bruine rijst. De verwerker maalt de rijst tot rijstmeel, waarvan noedeldeeg wordt gemaakt.

Beter onderwijs en gezonde voeding 

De Fairtrade rijstboeren verbouwen de langkorrelrijst als tweede oogst na hun pandanrijst. De Fairtrade ontwikkelingspremie die zij ontvangen, besteden zij aan projecten voor beter onderwijs en gezonde voeding. Ook leren de boeren hoe ze biologische mest kunnen maken van de poep van hun buffels. Dat is goedkoper dan kunstmest en beter voor het milieu. Het vrijkomende biogas gebruiken ze om te koken.

Sen Lek: fijne rijstnoedels

Rijstnoedels spelen een hoofdrol in de Oosterse keuken. Je proeft ze in Zuidoost-Azië op vele manieren: gekookt, gebakken, gefrituurd, in soepen, salades. De vorm, dikte en samenstelling van de noedels verschilt per land en per gerecht. Sen lek heten de platte noedels in Thailand: fijne noedels. Bekend van de beroemde Pad Thai, gebakken rijstnoedels die je op z’n allerlekkerst proeft bij de Thaise streetfood kraampjes. Omdat de noedels tijdens het productieproces al gestoomd worden, hoeven ze nog maar heel kort te garen in kokend water. Al na 2 tot 3 minuten zijn ze klaar. Let op: kook noedels niet te lang als je ze daarna nog wilt wokken. Gebruik je de noedels in een soep dat kun je ze direct garen in de soep. 

Benieuwd naar de rijstboeren van Fairtrade gecertificeerde coöperatie Nam Om in Thailand? Zie de website van Fair Trade Original.