Nespresso en Fairtrade International slaan handen ineen

Nespresso en Fairtrade International slaan handen ineen

Cover afbeelding voorNespresso en Fairtrade International slaan handen ineen

Harriet Lamb, CEO van Fairtrade International, en Jean-Marc Duvoisin, CEO van Nestlé Nespresso, kondigden vandaag een nieuwe, lange termijn samenwerking aan om duizenden kleine koffieboeren te steunen. De aankondiging valt samen met het 10-jarig jubileum van het succesvolle Nespresso AAA Sustainable QualityTM Program. Dit programma bevordert niet alleen duurzame koffieproductie in de Nespresso koffieregio’s door de inzet van training, financiële steun en technische assistentie, maar verbetert ook de sociale en economische leefkwaliteit van de boeren en hun families.

Het samenwerkingsverband tussen Nespresso en Fairtrade International zal tot verdere sociale welzijnsverbetering leiden, zodat duizenden kleinschalige koffieboeren inkomenszekerheid behouden en er meer ondersteuning komt bij het ontwikkelen van sterkere boerencoöperaties. De pilot start in Colombia. Als onderdeel van het initiatief zal Nespresso koffie op de markt brengen van boerencoöperaties uit de Caldas regio in Colombia die al meedoen aan het AAA-programma en Fairtrade gecertificeerd zijn. Het betreft vijf boerencoöperaties waar in totaal 7.000 kleine koffieboeren bij aangesloten zijn. Nespresso heeft zich gecommitteerd om een steeds groter deel van haar koffie van Fairtrade gecertificeerde coöperaties te betrekken.

In Nederland wordt het internationale Fairtrade keurmerk behartigd door Fairtrade Nederland. Directeur Peter d’Angremond kijkt uit naar de samenwerking met Nespresso: “Als keurmerk proberen wij in samenwerking met het bedrijfsleven de situatie voor boeren in ontwikkelingslanden te verbeteren. Geweldig dat we dat nu ook samen gaan doen met Nespresso. Het is natuurlijk vooral goed nieuws voor de koffieboeren die aan de basis staan van de koffie van Nespresso.”

CEO van Fairtrade International Harriet Lamb licht toe: “We zijn heel enthousiast dat we kunnen samenwerken met Nespresso om de grote uitdagingen en risico’s die koffieboeren dagelijks moeten doorstaan te kunnen adresseren. Deze risico’s bestaan uit een te lage productiviteit, prijsschommelingen van koffie en fluctuaties in wisselkoersen. Met dit unieke pilot project kunnen we boeren de veiligheid geven die ze nodig hebben om voor hun families te kunnen zorgen en te investeren in hun toekomst.”

“Tegen 2020 hebben wij als doel om een verdere bijdrage aan het welzijn van kleine koffieboeren te leveren met ons Nespresso AAA TM programma door met Fairtrade, Rainforest Alliance en andere partners samen te werken,” aldus Jean-Marc Duvoisin, CEO van Nestlé Nespresso.

Wanneer de Fairtrade gecertificeerde koffie van Nespresso op de Nederlandse markt verschijnt is nog niet bekend. Vandaag is de start van de samenwerking tussen Nespresso en Fairtrade International bekendgemaakt, de uitrol zal de komende periode plaatsvinden.

Lees hier het persbericht van Fairtrade International

Lees hier het persbericht van Nespresso