Minister Ploumen overhandigt exclusieve Fairtrade gouden ringen aan toekomstig bruidspaar

Minister Ploumen overhandigt exclusieve Fairtrade gouden ringen aan toekomstig bruidspaar

Cover afbeelding voorMinister Ploumen overhandigt exclusieve Fairtrade gouden ringen aan toekomstig bruidspaar

Tijdens de nationale Ronde Tafel Goud overhandigde minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een set Fairtrade gouden ringen aan de winnaars van de goud campagne. De campagne is een initiatief van Fairtrade Nederland en heeft tot doel om consumenten bewust te maken van werkomstandigheden in goudmijnen in Afrika en Latijns Amerika. Koppels werden opgeroepen om hun liefdesverhaal te delen, en maakten zo kans op eerlijke ringen van de juwelen startup House of Eléonore. Er is één stel dat niet alleen veel aandacht kreeg via social media, maar ook de jury wist te overtuigen met hun verhaal. Daniella (23) en Michael (31) uit Den Bosch zijn de gelukkige winnaars.

De jury laat weten hun verhaal, en vooral het aanzoek van Michael, heel origineel te vinden, en wenst ze veel geluk in de toekomst. Daniella en Michael proberen fair trade zoveel mogelijk door te voeren in hun dagelijks inkopen, maar trouwen met Fairtrade gouden ringen is een wel heel speciale bezegeling van hun liefde. Lees hier het verhaal van het winnende koppel.

Wereldwijd werken er 16 miljoen mijnwerkers in de goudsector. Mijnwerkers staan aan de start van een lange en ingewikkelde handelsketen. Ze zijn vaak genoodzaakt om de prijs van lokale opkopers te accepteren, hoe laag deze ook is. Er gebeuren veel ongelukken en de werkomstandigheden zijn doorgaans slecht. “Het delvingsproces van goud is fysiek zwaar en gevaarlijk, en veel arbeiders worden blootgesteld aan giftige stoffen, zoals kwik en cyanide. Fairtrade wil daar verandering in brengen”, aldus Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland. Fairtrade stelt strenge eisen aan mijnen op het gebied van veiligheid, arbeidsomstandigheden en milieu. Ook ontvangen mijnwerkers een vaste prijs en een Fairtrade premie, waarmee zij gezamenlijk kunnen investeren in hun gemeenschap.

De Nederlandse goudsector heeft vanmiddag de eerste stap gezet richting het gebruik van eerlijk goud, tijdens de Nationale Ronde Tafel over Goud. Voor het eerst zaten alle partijen, juweliers, investeerders, NGO’s en de overheid, bij elkaar aan tafel om te praten over een sectorconvenant. Minister Ploumen: “Eigenlijk weten we niet precies waar ons goud vandaan komt. We gaan nu samen werken aan een eerlijke goudketen. Het Nederlandse initiatief in Congo op het gebied van tin laat goede resultaten zien. Daar werken mijnwerkers nu onder betere omstandigheden, vrij van onderdrukking door militairen of rebellen. Dat willen we ook met goud.”

Nederland telt op dit moment ruim 50 juweliers en goudsmeden die werken met Fairtrade goud. “We zien dat de vraag naar eerlijk goud groeit. Onlangs heeft een van de grootste juweliers van Nederland, Gassan Diamonds, toegezegd om vanaf dit jaar al hun eigen goud Fairtrade in te kopen.”, aldus Fabeel Butt, goudmanager Fairtrade Nederland. Via de Fairtrade goud campagne werken het ministerie van Buitenlandse Zaken en Fairtrade Nederland actief samen met commerciële partners om een groter draagvlak onder consumenten te creëren zodat de vraag naar eerlijk goud groeit.