Mijnwerkers Peru getroffen door brand

Mijnwerkers Peru getroffen door brand

Cover afbeelding voorMijnwerkers Peru getroffen door brand

Een kleinschalige mijnbouwgemeenschap in Peru is op 4 juli 2015 getroffen door een verwoestende brand. Meer dan 300 huizen werden vernietigd en de infrastructuur rondom het dorp werd ernstig beschadigd. Dit is een harde klap voor de inwoners van het dorp rondom de recentelijk Fairtrade gecertificeerde mijn MACDESA.

Door de verwoestende brand zijn veel gezinnen hun huis kwijt geraakt en is de dorpsschool ernstig beschadigd. Twee klaslokalen, het muzieklokaal, de keuken, de bibliotheek, het magazijn en het computerlokaal met 15 computers zijn verloren gegaan. De school is daarom momenteel gesloten.

De precieze oorzaak van de brand is nog niet bekend. Dorpsbewoners zelf denken dat er een kortsluiting in het electriciteitsnetwerk is ontstaan.

Het dorp ligt verafgelegen in een woestijn en heeft geen eigen watervoorziening. De vrachtwagens van de MACDESA mijnbouwcoöperatie voorzien de dorpelingen van water en voedsel. Een naburig dorp heeft voedsel, dekens en matrassen uitgedeeld.

Cred Jewellery, een Fairtrade juweliersketen in Engeland, is één van de afnemers van het Fairtrade goud uit de Peruaanse mijn. Via hun eigen stichting wordt een noodfonds opgezet om de gemeenschap te ondersteunen bij de wederopbouw van hun dorp. U kunt doneren via de volgende link: http://campaign.justgiving.com/charity/credfoundation/helpmacdesa