Meer Fairtrade ontwikkelingspremie naar boerenorganisaties en werknemers

Meer Fairtrade ontwikkelingspremie naar boerenorganisaties en werknemers

Cover afbeelding voorMeer Fairtrade ontwikkelingspremie naar boerenorganisaties en werknemers

Het afgelopen jaar steeg de besteding per huishouden aan Fairtrade producten met 3%, zo blijkt uit onderzoek van GfK. Mede hierdoor steeg de Fairtrade ontwikkelingspremie vanuit Nederland naar 6,9 miljoen euro. De forse stijging is ook een gevolg van de sterkere dollar, in welke valuta de meeste handel plaatsvindt.

Internationaal steeg deze premie naar 106 miljoen euro. Boerenorganisaties en werknemers beslissen zelf op democratische wijze hoe de premie wordt besteed. Het merendeel werd geïnvesteerd in gezondheidszorg, onderwijs, productiviteit en kwaliteitsverbetering van gewassen. Een deel van de premie kan worden uitgekeerd in extra salaris, indien hiertoe democratisch door de boerencoöperatie of plantage werknemers wordt besloten.

Het afgelopen jaar groeide het Fairtrade volume met 4% ten opzichte van het jaar ervoor. Inmiddels zijn er in Nederland ruim 2200 producten verkrijgbaar met het Fairtrade keurmerk die worden geproduceerd door 150 bedrijven. Deze bedrijven zijn verplicht om een ontwikkelingspremie te betalen aan de boerencoöperaties en plantages waar zij hun gecertificeerde ingrediënten en producten inkopen.

Lees hier meer over de impact en resultaten van Fairtrade:

Fairtrade impact 2015
Verslag en rapportage 2015