Fairtrade Nederland ten onrechte vermeld bij berichtgeving over Panama Papers

Fairtrade Nederland ten onrechte vermeld bij berichtgeving over Panama Papers

Cover afbeelding voorFairtrade Nederland ten onrechte vermeld bij berichtgeving over Panama Papers

In de media verschenen vandaag berichten dat Solidaridad genoemd is in de Panama Papers. In de berichtgeving hebben krantenredacties daar ten onrechte het keurmerk van Fairtrade Nederland in genoemd en laten zien. Dat is onzorgvuldig. Fairtrade Nederland heeft geen enkele juridische band met Solidaridad en heeft helemaal niets met de berichtgeving te maken. De stichting gaat ervan uit dat alle redacties die deze berichten hebben overgenomen een rectificatie plaatsen.

Update 11.21 uur:  Persbureau ANP heeft al haar mediacontacten een rectificatie gestuurd met het urgente verzoek om alle verwijzingen naar Fairtrade uit berichtgeving over de Panama Papers te verwijderen. Trouw, NOS, RTL Nieuws en Nu.nl hebben hun berichtgeving inmiddels aangepast.

Update 11.51 uur: Dagblad Trouw heeft inmiddels een rectificatie geplaatst in de online weergave van het artikel: ‘Dit artikel is aangepast. In een eerdere versie stond dat Solidaridad bekend is van onder meer Fairtrade Nederland en andere keurmerken. Solidaridad-voorzitter Nico Roozen was in 1988 weliswaar mede-oprichter van de Fairtrade Nederland, maar de Fairtrade Nederland is niet verbonden met de Stichting Solidaridad. Ze maakt ook geen deel uit van het netwerk dat in dit artikel wordt beschreven.’