Fairtrade Nederland met klimaatprogramma in de Groene Top Trein

Fairtrade Nederland met klimaatprogramma in de Groene Top Trein

Cover afbeelding voorFairtrade Nederland met klimaatprogramma in de Groene Top Trein

De VN-klimaattop in Parijs is in aantocht. Welke oplossingen heeft Nederland om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan? Vrijdag 27 november rijdt de Groene Top Trein door het land om de beste ideeën van bedrijven, start-ups en scholen te verzamelen. Die laten hiermee zien welke stappen zij zetten om klimaatverandering tegen te gaan. De oogst wordt de volgende dag aangeboden aan Staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur & Milieu. Zij reist dan met de Nederlandse delegatie van Rotterdam Centraal naar de VN Klimaattop in Parijs.

Fairtrade Nederland in de Groene Top Trein
Ook Fairtrade Nederland is aanwezig in de Groene Top Trein om haar klimaatprogramma toe te lichten. Dit programma is opgezet om boerenorganisaties weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. Samen met partner FairClimateFund heeft Fairtrade Nederland een innovatief model ontwikkeld dat klimaatfinanciering, via de koffieketen, rechtstreeks naar koffieboeren brengt. Deelnemers in de Groene Top Trein kunnen genieten van klimaatneutrale koffie en andere Fairtrade producten.

Naast Fairtrade Nederland, reizen er 4 schoolklassen, 12 start-ups en ruim 180 organisaties mee met de Groene Top Trein, zoals Van Gansewinkel en van Provincie Zuid-Holland tot Philips. Zij presenteren aan boord hun plannen en activiteiten met één rode draad: concrete CO2-reductie. De plannen variëren van groots en meeslepend tot klein en sympathiek.  Zo is er “Een boom voor iedereen” van Lodewijk Hoekstra en presenteert Natascha Spanbroek van ROVA “100 gezinnen, 100 dagen, 100% afvalvrij”. Op de stations pitchen de start-ups hun ideeën aan een jury van experts. De inzet: het laatste plekje bij de Nederlandse delegatie naar Parijs. Op elke station stappen schoolkinderen aan boord die in hun regio de wedstrijd “Wordt een Klimaatheld” wonnen. Zij volgen in de trein een workshop Windenergie.

De Groene Top Trein rijdt ‘s ochtends van Haarlem naar station Den Haag HS en dan via Den Bosch naar Amersfoort, de rit eindigt ‘s middags in Utrecht op station Maliebaan. Daar wordt bekendgemaakt welke start-up de winnaar van de pitchwedstrijd is en welke schoolklas de landelijke klimaatheldencompetitie wint en met de delegatie mee mag naar Parijs.

Voorafgaand aan het vertrek van de Train to Paris vanuit Rotterdam, op zaterdag 28 november, zal een kort vertrekmoment worden georganiseerd op het perron. Staatssecretaris van het ministerie van Milieu & Infrastructuur zal hier het resultaat van de Groene Top Trein in ontvangst nemen. Fairtrade Nederland is daar ook bij aanwezig. Onder het genot van een kopje klimaatneutrale, Fairtrade koffie van Peeze zal Fairtrade Nederland over haar klimaatprogramma vertellen.

Voor meer informatie >> De Groene Top Trein

Voor meer informatie>> Train To Paris