Lidl lanceert duurzame Way to Go- cashewnoot

Lidl lanceert duurzame Way to Go- cashewnoot

Fairtrade Lidl Way to go Cashew
Bij de totstandkoming van de Way to Go Cashew werkte Lidl samen met Fairtrade en Johnny Cashew Nederland. Naast dat de cashewnoten volledig Fairtrade gecertificeerd zijn, en de boeren een vaste Fairtrade premie ontvangen, betaalt Lidl ook nog een aanvullende premie. De Way to Go cashew is, net als de andere Way to Go producten, alleen verkrijgbaar bij Lidl. Met de introductie van de Way to Go cashewnoot maakt Lidl een duurzame leefstijl voor iedereen toegankelijk en betaalbaar.

 “We zijn er erg trots om de Way to Go lijn uit te kunnen breiden met deze (h)eerlijke cashewnoten. Door de keten van de cashewnoot onder de loep te nemen, deze te verkorten en de boeren te voorzien van een extra premie bovenop de Fairtrade premie, werken we toe naar een leefbaar inkomen voor de cashewboeren en -medewerkers in de fabrieken. Het is weer een concrete stap om een duurzame leefstijl voor iedereen in Nederland toegankelijk en betaalbaar te maken.”

Quirine de Weerd, Senior Manager Duurzaamheid en Communicatie bij Lidl Nederland

Cashewnoot problematiek doorbreken 

Wat de consument vaak niet weet bij het eten van deze noot is de weg die de “normale” cashewnoot heeft afgelegd. 90% van alle Afrikaanse cashewnoten in de Nederlandse winkels wordt eerst naar Azië verscheept om daar gepeld te worden. Dat is een omweg van 12.000 kilometer! Het is een complex probleem met grote gevolgen, want het zorgt voor onnodige voedselkilometers, verspilling en armoede. Door de cashewnoten lokaal te verwerken komt een einde aan de omreiscashews, waarmee de CO2 uitstoot van transport met 57% wordt gereduceerd. Het schept bovendien banen, er blijft een groter deel van de toegevoegde waarde in Afrika. Met de hulp van onder andere RVO, de Rabobank en de Universiteit van Wageningen werkt food start-up Johnny Cashew samen met Afrikaanse boeren en ondernemers om de infrastructuur voor lokale verwerking op te zetten en een directe markt te vinden voor de Afrikaanse cashews.  

Samenwerking Johhny Cashew en Fairtrade 

Dankzij een samenwerking met start-up Johnny Cashew vindt zowel de productie als de verwerking van de Way to Go cashewnoot volledig plaats in Afrika. Hayo De Feijter, een van de initiatiefnemers van Johnny Cashew: “Onze samenwerking met Lidl is de kick-start geweest voor onze activiteiten. De afzetgarantie van de directe cashews was cruciaal voor ons om met vertrouwen de lokale verwerking op te kunnen starten.” 

Meike Koster van Fairtrade Nederland: “Het is heel mooi dat Lidl extra impact maakt op het leven van Afrikaanse boeren. We werken voor deze Way to Go cashewnoot samen met zo’n 400 boeren uit Tanzania. Deze boeren zijn onderdeel van de 1e Fairtrade-gecertificeerde cashewcoöperatie van Oost-Afrika. Lidl betaalt deze boeren naast de Fairtrade premie, een aanvullende ‘Way to Go’ premie. Deze premie zal in de nabije toekomst gebaseerd zijn op de ‘Living Income Reference Price’ voor cashewnoten uit Tanzania. Gezamenlijk beslissen de boeren hoe de premie gebruikt wordt, bijvoorbeeld voor betere productietechnieken of voor sociale projecten als onderwijs en medische zorg.”  

Vanaf nu verkrijgbaar

Way to Go Cashew ligt vanaf 7 maart in alle 440 Lidl filialen en is verkrijgbaar in twee varianten:

  • Ongezouten & Ongebrand   
  • Gezouten & Gebrand