Lage cacaoprijs klap voor boeren

Lage cacaoprijs klap voor boeren

Fairtrade cacaoboerin
De cacaoprijs die op 1 oktober door de Ivoriaanse overheid werd aangekondigd is een klap voor cacaoboeren. De prijs is met 18% gedaald ten opzichte van de prijs die betaald werd tijdens het cacaoseizoen van vorig jaar. Deze prijs is veel te laag om uit de armoede te komen, laat staan een leefbaar inkomen te verdienen.

Er zal geen duurzame cacao zijn zolang boeren en hun gezinnen geen leefbaar inkomen verdienen. Binnen de cacao-industrie, waarin jaarlijks 100 miljard euro omgaat, zijn eindeloze discussies en  duurzaamheidsinitiatieven. Maar de echte oorzaak van de problemen ligt in een te lage cacaoprijs en te laag inkomen voor boeren.  

Fairtrade gecertificeerde boeren ontvangen de hogere Fairtrade minimumprijs. Daarnaast betalen afnemers een Fairtrade premie aan de cacaocoöperaties die geïnvesteerd kan worden in de business of in de gemeenschap. Maar het vangnet van de minimumprijs geldt alleen voor Fairtrade cacaoboeren. Zij maken slechts een klein deel uit van alle cacaoboeren in West-Afrika. Alle chocoladebedrijven, supermarkten, overheden moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stappen zetten zodat boeren een leefbaar inkomen kunnen verdienen. Dat is immers een mensenrecht!