Jos Harmsen krijgt koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor eerlijke handel in de wereld

Jos Harmsen krijgt koninklijke onderscheiding voor zijn jarenlange inzet voor eerlijke handel in de wereld

Jos Harmsen Fairtrade
Vandaag heeft onze oud-werknemer Jos Harmsen uit handen van Hans van der Pas, Burgemeester van Rhenen een koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn jarenlange inzet voor eerlijke handel in de wereld. Jos is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In de 34 jaar die Jos voor Fairtrade heeft gewerkt laat hij zijn duidelijke voetsporen achter in wat vandaag de dag het wereldwijde Fairtrade systeem is.

Geschoold tot sociaal geograaf werkte Jos in zijn vroege jaren als leraar aardrijkskunde, bij het St. Paulus Lyceum in Tilburg. Zijn hart lag echter echt bij een baan waarbij hij actief betrokken kon zijn bij de problematiek van, zo noemde men dat toen nog, de Derde Wereld. Niet voor niks was hij als vrijwilliger actief bij SOS Wereldhandel om verkoop van eerlijke producten in de wereldwinkel te bevorderen en had hij toen al diverse projectreizen gemaakt naar Peru en Kenia.

In die zelfde tijd werkt Bert Beekman er hard aan om het Max Havelaar Keurmerk voor koffie vanaf 15 november 1988 in de supermarkt te krijgen. In de Volkskrant van september dat jaar wordt een advertentie geplaatst: Stichting Max Havelaar zoekt ter ondersteuning van de coördinator een secretaris. Jos besluit te solliciteren en, zoals ze zeggen, ‘the rest is history’. Het blijkt de baan van zijn leven: vanaf het allerprilste begin tot aan zijn pensioen afgelopen jaar heeft Jos zich tomeloos ingezet om boeren toegang te geven tot een menswaardiger bestaan. 

Als pionier is Jos er letterlijk op uit getrokken. Hij is het geweest die de eerste groepen van koffieboeren heeft geholpen om het “Max Havelaar keurmerk voor eerlijke handel” te behalen. Jos heeft vele koffie- en later cacaocoöperaties geholpen om gecertificeerd te worden. Vele honderdduizenden koffie- en cacaoboeren hebben daardoor betere kansen gekregen op een fatsoenlijker inkomen. Het was ook Jos die ruim 25 jaar geleden de eerste bananen met het Fairtrade keurmerk op de Rotterdamse kade hielp te hijsen. Dat moment haalde de voorpagina’s van de ochtendkranten, want het was groot nieuws. 

Max Havelaar was een succes! En werd door vele landen in Europa overgenomen, dan wel onder de naam Max Havelaar, dan wel onder Fairtrade. Dit jaar bestaat Fairtrade 35 jaar. En in die 35 jaar is Fairtrade uitgegroeid tot een uniek systeem, met de beste garantie om coöperaties en hun leden, de boeren, in hun kracht te zetten. De inmiddels wereldwijde beweging van burgers, actievoerders, boeren en werknemers zet zich aan beide kanten van de productieketen in voor structurele verbetering van handelsketens. Het ontwikkelen van sterke boerenorganisaties, medezeggenschap, doorlopende capaciteitsopbouw via training en advies én betere handelsvoorwaarden vormen de basis van de Fairtrade aanpak.

Afgelopen jaar ging Jos, na maar liefst 34 jaar trouwe toewijding aan het knokken voor eerlijkere handelsvoorwaarden voor boeren en werknemers wereldwijd én met de nodige tegenzin met pensioen. Jos heeft impact gemaakt in de wereld. Wij zijn enorm trots dat zijn bijdrage aan een eerlijkere maatschappij vandaag tot uiting is gekomen in een koninklijke onderscheiding. 

Dank je wel Jos, voor alles wat jij hebt gedaan en nog steeds doet!