HomeNieuwsJaarrapport Fairtrade International verschenen

Jaarrapport Fairtrade International verschenen

Anderhalf miljoen boeren en arbeiders in 74 verschillende landen profiteren van de toegenomen verkoop van Fairtrade producten. Dit blijkt uit het recent verschenen rapport ‘Global change, local leadership’ van Fairtrade International. De cijfers over 2014 en 2015 laten zien dat producenten ongeveer € 105 miljoen aan Fairtrade premie ontvingen om te investeren in hun boerenbedrijven en in sociale projecten. Dit is een stijging van 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. In 2014 gaven consumenten wereldwijd € 5,9 miljard uit aan producten met het Fairtrade keurmerk. In dat jaar groeiden de inkomsten voor boeren en arbeiders wereldwijd, met uitschieters in de katoen-, cacao- en goudsector.

Toegang tot handelsmarkt

Uit onderzoek van de onafhankelijke certificeringsorganisatie FLO-CERT blijkt dat producenten behoefte hebben aan meer ondersteuning bij het verkrijgen van toegang tot de handelsmarkt. Fairtrade speelt o.a. in op deze behoefte door producenten te helpen hun Fairtrade producten ook op hun thuismarkt te verkopen. In 2015 was Brazilië het vierde producentenland waar een Fairtrade Marketing Organization gelanceerd werd. Braziliaanse consumenten kunnen nu Fairtrade koffie en honing uit eigen land kopen.

Het rapport van Fairtrade International laat ook zien dat Fairtrade kleine boeren helpt bij het versterken van hun organisaties. Het ‘Fairtrade Access Fund’ leende in 2014 € 11,1 miljoen uit aan kleine boerenorganisaties. Deze organisaties werden tevens door Fairtrade ondersteund met trainingen op het gebied van financieel management. Coöperaties werden ook aangemoedigd om zelf initiatieven te ontwikkelen. Zo heeft koffie coöperatie Kibinge in Oeganda de Fairtrade premie geïnvesteerd in het ontwikkelen van een kredietbank waar boeren leningen kunnen aanvragen.

Geen snelle oplossingen

Toch blijven de omstandigheden voor veel boeren zwaar. “De problemen van arme boeren en arbeiders zijn het gevolg van eeuwen van uitbuiting en benadeling”, zegt Harriet Lamb, directeur van Fairtrade International. “Fairtrade kan de kloof tussen arm en rijk kleiner maken en kan helpen om de problemen in het wereldwijde voedselsysteem aan te pakken. Maar er zijn geen snelle oplossingen voor deze problemen. Om echte veranderingen voor boeren en arbeiders te kunnen bewerkstelligen moeten ook wereldleiders en multinationals bereid zijn om stappen te ondernemen.”

Fairtrade blijft strijden voor betere arbeidsomstandigheden voor arbeiders en werkt daarvoor samen met vakbonden, andere certificeerders, bedrijven en regeringen om een leefbaar loon te realiseren voor arbeiders op plantages. Daarnaast gaat aandacht uit naar vraagstukken als gender en klimaatverandering. 

Klik hier voor het volledige rapport van Fairtrade International.