Inzameling voor getroffen producenten Haïti

Inzameling voor getroffen producenten Haïti

Cover afbeelding voorInzameling voor getroffen producenten Haïti

Op 4 oktober werd Haïti getroffen door orkaan Matthew. Daarbij vielen meer dan 1000 doden, een aantal dat naar verwachting nog zal stijgen. Reddingsteams hebben nog niet alle getroffen gebieden kunnen doorzieken. Er wordt geschat dat meer dan 60.000 mensen dakloos zijn geworden.

Ook Fairtrade producentenorganisaties in Haïti zijn getroffen door de orkaan. Vijf Fairtrade gecertificeerde coöperaties zijn gevestigd in het getroffen gebied, in totaal representeren zij de helft van alle Fairtrade boeren van het eiland. Meer dan 6000 boerenleden zijn hun huis, hun vee en hun oogst kwijt. Gelukkig zijn er in deze gemeenschappen geen mensenlevens verloren gegaan.

Twee koffiecoöperaties in het Zuidoosten van Haïti verloren een deel van hun koffieoogst. Ook was er schade aan hun faciliteiten voor de koffieverwerking. Mango coöperatie ASPCEFS, koffie coöperatie CACVA en cacao coöperatie CAUD zijn gelegen in het Zuidwesten van het eiland en werden ernstiger getroffen. 85 procent van hun daken is beschadigd of totaal verwoest, en 70 procent van de boerenleden is ondergebracht in noodbarakken.

Het netwerk voor Latijns-Amerikaanse en Caraïbische Fairtrade producenten en werknemers, de CLAC, is een inzamelingsactie begonnen om de getroffen boeren en hun gezinnen te helpen. Er is dringend behoefte aan schoon water, voedsel, kleding, medicijnen en bouwmaterialen. Op langere termijn is er ondersteuning nodig om huizen te herbouwen en repareren, en om de schade aan de gewassen te herstellen.

Klik hier voor meer informatie over het maken van donaties aan de getroffen producenten in Haïti.