Hoger inkomen voor Fairtrade cacaoboeren

Hoger inkomen voor Fairtrade cacaoboeren

Fairtrade cacaoboerin in Ivoorkust

Het gemiddelde inkomen van Fairtrade cacaoboeren in Ivoorkust is de afgelopen 4 jaar met maar liefst 85% gestegen. Dat blijkt uit een vergelijkingsstudie die Fairtrade heeft laten uitvoeren.

De studie laat zien dat het gemiddelde jaarlijkse inkomen van het huishouden van een Fairtrade cacaoboer steeg van $2.670 in 2016/2017 naar $4.937 in 2020/2021. Deze stijging wordt met name veroorzaakt door hogere cacaoproductie en diversificatie, mede dankzij Fairtrade trainingen en investering van de Fairtrade premie. Het aantal huishoudens met een leefbaar inkomen is verdubbeld naar 15%.

Uit een ander onderzoek, gepubliceerd door Universiteit van Göttingen begin juli, blijkt dat door hogere prijzen en hogere productie Fairtrade cacaoboeren meer geld overhouden om te besteden aan bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg dan niet-Fairtrade boeren.

Beide onderzoeken geven vertrouwen dat Fairtrade met haar strategie en werk op leefbaar inkomen de juiste richting opgaat.  “De stijging van het huishoudinkomen is heel goed nieuws voor Fairtrade cacaoboeren, maar veel te veel boeren verdienen nog altijd geen leefbaar inkomen”, zegt Peter d’Angremond, directeur van Fairtrade Nederland. “Fairtrade wil dat veranderen. Merken en retailers kunnen bijdragen aan een leefbaar inkomen voor boeren door samen te werken met Fairtrade, hogere prijzen te betalen in combinatie met langetermijncontracten en ondersteuning gericht op diversificatie en productie”.