Hoe gaat het met katoenboeren in tijden van Corona?
Covid-19 raakt ons allemaal. Ook katoenboeren en textielwerknemers. Kledingbedrijven annuleren orders. Weverijen en spinnerijen zijn dicht. Hierdoor nemen bestellingen af. In Zuid- en Centraal-Azië is het oogstseizoen voorbij, waardoor veel van het katoen op tijd bij de boeren is opgekocht. Maar in India moet het katoenseizoen nog beginnen. Dit is een grote zorg van velen. Boeren zijn bang dat landbewerking en het zaaien van katoen zullen worden beïnvloed door vertraging in de aanvoer van grondstoffen en het tekort aan katoenzaden.
Verlies van inkomen en voedselzekerheid
Aangezien thuiswerken onmogelijk is voor katoenboeren en textielwerknemers, zal de voortdurende afsluiting niet alleen leiden tot een productiedaling, maar ook tot een verlies aan inkomen en voedselzekerheid. Annulering van contracten en prijsonderhandelingen laten weinig ruimte voor katoenproducenten om zelfs de kosten van duurzame productie te dekken.
Gelukkig zijn er ook positieve ontwikkelingen:
- In India hebben bewustwordingsprogramma’s plaatsgevonden. Er zijn 10.000 herbruikbare maskers en 900 zepen uitgedeeld aan boeren en hun gemeenschappen.
- Een katoenproducent in Pakistan heeft noodpakketten gemaakt voor 200 gezinnen. Elk pakket bevat rijst, peulvruchten, meel, olie, melk, suiker, desinfecterende middelen, maskers en zeep.
- In India heeft een Fairtrade textielproducent mondkapjes gemaakt voor distributie aan overheidsziekenhuizen en andere particuliere instanties, die betrokken zijn bij het werken met Covid-gerelateerde problemen.
- Met de huidige verlenging van de sluiting in India blijft een groot deel van de bevolking gestrand zonder onderdak en voedsel. Een Fairtrade-textielproducent heeft het initiatief genomen om tijdens de lockdown 1500 mensen per dag van voedsel te voorzien.