Hoe gaat het met de bloemensector in tijden van Corona?

Hoe gaat het met de bloemensector in tijden van Corona?

Cover afbeelding voorHoe gaat het met de bloemensector in tijden van Corona?

De bloemensector heeft te maken met ongekende problemen. Hieronder de problemen zoals die nu bekend zijn:

  • De sluiting van winkels en het beperken van begrafenissen en huwelijken zorgen voor een enorme afname in de verkoop van bloemen.
  • Afrikaanse telers die via de veiling in Nederland verkopen, vernietigen hele zendingen bloemen. Het gevolg is een verlies van €1,8 miljard tot €2,2 miljard euro.
  • Kenia en Ethiopië zien een afname in verkoop van ongeveer 70%-80%. Daarbovenop komen de kosten voor de vernietiging van onverkochte bloemen, kosten voor in gebreke gebleven bankleningen en inzet van arbeid bij het snoeien. Kosten kunnen nog eens verder oplopen door uitblijvende leveringen van bestelde meststoffen en bestrijdingsmiddelen, voornamelijk uit China. De reden is dat schepen vanwege COVID-19 niet langer in Afrikaanse havens kunnen aanmeren.
  • Doordat het vliegverkeer in Kenia is stilgelegd kunnen bloemenproducenten hun producten niet meer exporteren.
  • In zowel Kenia als Ecuador worden werknemers ontslagen of op onbetaald verlof gestuurd. Zonder duidelijkheid over hun toekomstige inkomen. In deze landen is het sociale vangnet beperkt en verdienen mensen onvoldoende om te sparen voor dit soort noodsituaties.
  • Meer dan 66.000 bloementelers dreigen ontslagen te worden als de situatie verder verslechtert.

Waar mogelijk proberen wij boeren en werknemers zo veel mogelijk te ondersteunen. Fairtrade gelooft in sterke gemeenschappen. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk dat is. Wil je iets doen voor de bloemenwerknemers? Koop (Fairtrade) rozen voor de buurvrouw, een vriend, familielid of jezelf natuurlijk! Zo steun je mensen in isolement en bloemenwerknemers die hun baan dreigen te verliezen in deze moeilijke tijd. Deze actie wordt op social media onder de aandacht gebracht via #flowerboostchallenge en #buyflowersnottoiletpaper.