Hoe gaat het met boeren en arbeiders wereldwijd in tijden van Corona?
In deze onzekere tijden maken wij ons als eerste zorgen over onze gezondheid en die van onze geliefden. Logisch, want Covid-19 heeft nogal impact op ons dagelijks leven. Maar het virus raakt ons allemaal, wereldwijd. In dit artikel geven we een update over de boeren en arbeiders die de producten maken waar wij nu onze voorraadkasten mee vullen.
Solidariteit en creatieve oplossingen
Het is makkelijk om overweldigd te raken van deze onzekere tijden. Gelukkig zien we heel veel mooie initiatieven ontstaan. Vol creativiteit en solidariteit, ook binnen Fairtrade:
- In Pakistan maken sportbal-producenten nu beschermende mondkapjes die zij uitdelen aan de gemeenschap;
- In Ecuador delen bananenplantages overgebleven bananen uit aan omwonende gemeenschappen waar voedsel schaars is;
- Zuid-Afrikaanse wijnproducenten leveren ontsmettingsmiddelen voor al hun arbeiders;
- Vele boeren en arbeiders krijgen informatie over Covid-19. Bewustwording is een belangrijke eerste stap in het voorkomen van besmetting. Informatie over het virus wordt vertaald in de lokale taal en vervolgens gedeeld met boeren en arbeiders.
- De Fairtrade-premie wordt gebruikt om Corona besmetting te voorkomen, detecteren en behandelen. Bijvoorbeeld voor het aanschaffen van Corona virus onderzoeken, vernevelaars, beademingsapparaten, maskers en handschoenen; schoonmaakproducten zoals ontsmettingsmiddelen; en om boodschappen te doen voor kleine boeren in de omgeving.
Internationale handel krijgt een klap
Naast de positieve berichten, blijft de situatie zorgelijk. Wereldwijd is een tekort aan vrachtcontainers ontstaan waardoor de aanlevering van goederen steeds moeilijker wordt. Boeren en arbeiders in productielanden leven vaak al in armoede en zij zijn de eerste die de gevolgen zullen ondervinden van problemen in internationale handel. De verkoop van bananen, koffie en chocola in Nederlandse winkels gaat goed maar over het algemeen dalen de verkoopcijfers door de verminderde verkoop in café’s en restaurants. Met name de bloemensector heeft het zwaar. De sluiting van winkels en het beperken van begrafenissen en huwelijken zorgt voor een enorme afname in de verkoop van bloemen. Afrikaanse telers die via de veiling in Nederland verkopen, kampen met een verlies tussen de €1,8 miljard en €2,2 miljard. Ruim 66.000 bloementelers dreigen ontslagen te worden als de situatie verder verslechtert.
Grote risico’s wat betreft gezondheid in productielanden
Veel plantagearbeiders en fabrieksarbeiders zijn bang voor de komende gezondheidseffecten. Kleine boeren en arbeiders lopen een hoog risico op ziekte en sterfte door Covid-19. Hoewel het virus momenteel weinig voorkomt in productiegebieden, is dit slechts een kwestie van tijd. De gezondheidszorg in Nederland worstelt al met het virus. Medici in ontwikkelingslanden zullen het nog zwaarder hebben.
Meer kans op mensenrechtenschendingen in internationale ketens
- Slechte werkomstandigheden. Verminderde export zorgt voor ontslagen. Als de werkgelegenheid schaars wordt of het inkomen daalt, is er een groter risico dat boeren / arbeiders slechte arbeidsomstandigheden zullen accepteren.
- Gebrek aan onafhankelijke controle. Externe controle door journalisten, onderzoekers en certificeringsinitiatieven zullen afnemen als gevolg van bewegingsbeperkingen.
Waar mogelijk proberen wij boeren en arbeiders zo veel mogelijk te ondersteunen. Fairtrade gelooft in sterke gemeenschappen. Juist in deze tijd zien we hoe belangrijk dat is. Zorg goed voor jezelf en voor elkaar. Keep apart, stay united!