Hoe Fairtrade werkt aan het bestrijden en voorkomen van kinderarbeid

Hoe Fairtrade werkt aan het bestrijden en voorkomen van kinderarbeid

Cover afbeelding voorHoe Fairtrade werkt aan het bestrijden en voorkomen van kinderarbeid

Vandaag vindt voor de 14e keer de Internationale Dag tegen Kinderarbeid plaats. Voortdurend werkt Fairtrade aan het bestrijden en voorkomen van kinderarbeid. Fairtrade certificering is een belangrijk middel om kinderarbeid te bestrijden. Echter, het is cruciaal dat boerenorganisaties verder gaan dan alleen audits en certificering en hun eigen aanpak ontwikkelen om kinderarbeid te bestrijden en te voorkomen. Hiervoor zijn in diverse landen door Fairtrade coöperaties projecten opgestart.

It takes a village to protect a child
Fairtrade Nederland en Tony’s Chocolonely hebben een bijdrage gekregen van de Nationale Postcode Loterij voor het project It takes a village to protect a child. Het voorkomen van kinderarbeid is een belangrijk onderdeel van dit project in Ivoorkust. Fairtrade cacaocoöperaties zetten een monitoring systeem op om zelf kinderarbeid te signaleren, aan te pakken en te voorkomen. Ze onderzoeken waar het risico op kinderarbeid het grootst is in hun gemeenschap en ondernemen acties om deze risico’s weg te nemen. Daarnaast is er veel aandacht voor verbetering van toegang tot onderwijs en de bewustwording omtrent kinderarbeid.

Het Klokhuis over kinderarbeid
Het kinderprogramma Klokhuis is op bezoek geweest bij cacaoboeren in Ivoorkust. In twee afleveringen doet presentatrice Dolores Leeuwin verslag van haar reis. In de aflevering Kinderarbeid legt zij uit wat de oorzaken zijn van kinderarbeid en hoe cacaoboeren werken aan het voorkomen hiervan. U kunt een DVD van deze uitzending bestellen via info@fairtradenederland.nl

Lees het blog over kinderarbeid van Anita Sheth van Fairtrade International >>