Het Klokhuis bezoekt cacaoboeren in Ivoorkust

Het Klokhuis bezoekt cacaoboeren in Ivoorkust

Cover afbeelding voorHet Klokhuis bezoekt cacaoboeren in Ivoorkust

In twee bijzondere Klokhuisafleveringen op 19 en 20 mei doet presentatrice Dolores Leeuwin verslag van een uniek bezoek aan cacaoboeren in Ivoorkust. Bijna een derde deel van de wereldproductie van cacao wordt daar verbouwd. Waar komt onze chocoladereep vandaan?

Dolores laat op de plantages zien hoe de boeren de cacaovruchten oogsten en verwerken tot cacaobonen, de grondstof voor onze felbegeerde chocolade. Niet altijd onder goede omstandigheden. Ivoorkust is een land waar kinderarbeid veel voorkomt: maar liefst 1 op de 3 kinderen werkt hier. Veelal in de landbouwsector, zoals op bananen-, koffie- en cacaoplantages.

Eerlijke handel
De prijs die de boeren krijgen voor hun product is vaak niet voldoende om uit de armoede te komen. Dolores legt uit hoe het principe van eerlijke handel daar verandering in probeert te brengen. Een eerlijke prijs voor de cacaobonen geeft de boerenorganisaties ruimte om te investeren in productieverbetering en gemeenschapsvoorzieningen. Dolores laat zien welke voorzieningen dat zijn en ervaart hoe onderwijs werkt als wapen tegen kinderarbeid.

Lespakket
Bij deze twee afleveringen is in samenwerking met EDG Media een begeleidend gratis lespakket ontwikkeld voor groep 6 t/m 8. Het pakket is grotendeels digitaal en bevat onder andere educatieve en interactieve clips en digitale opdrachten. Het lespakket is vanaf 29 april gratis te downloaden via hetklokhuis.nl/kinderarbeid

Afleveringen
19-mei – Aflevering Kinderarbeid (18:23 uur, NPO Zapp)
Bijna 170 miljoen kinderen zijn wereldwijd slachtoffer van kinderarbeid. Dolores gaat op bezoek in Ivoorkust. Daar werken veel kinderen op de cacaoplantages. Via eerlijke handel wordt gewerkt aan verbetering in deze situatie. De boerengemeenschappen gaan zelf aan de slag om kinderarbeid aan te pakken en te voorkomen. 

20-mei – Aflevering Cacaoplantage (18:23 uur, NPO Zapp)
Ivoorkust is de grootste cacao exporteur ter wereld. Dolores gaat op bezoek bij een cacaoboer en ziet hoe hij uit de cacaovruchten de bonen haalt die naar het buitenland gaan. Via ‘eerlijke handel’ kunnen de boerenorganisaties onder andere een eerlijke prijs voor hun bonen krijgen. Dolores legt uit hoe dat werkt.

Lees meer over de aanpak van Fairtrade omtrent kinderarbeid >>