Goud & zilver vanaf 2020 niet langer in portfolio Fairtrade Nederland

Goud & zilver vanaf 2020 niet langer in portfolio Fairtrade Nederland

Cover afbeelding voorGoud & zilver vanaf 2020 niet langer in portfolio Fairtrade Nederland

Sinds 2010 heeft Fairtrade Nederland zich ingezet voor het vergroten van het draagvlak en het creëren van volume voor Fairtrade goud & zilver in de Nederlandse markt. Er is in die jaren werk verricht om Fairtrade goud & zilver onder de aandacht te brengen van consumenten en business partners. Het is helder dat ontwikkeling van een eerlijkere handels propositie voor de goud miners essentieel is. Daarnaast is duurzame productie, duurzaam voor mens en milieu minstens zo belangrijk. Fairtrade biedt daarbij middels de minimumprijs en premie een model die duurzaam produceren voor miners mogelijk maakt. Met de introductie van Fairtrade goud en zilver (ook in Nederland) wilden wij daar een concrete bijdrage aan leveren.

Om draagvlak te creëren en voldoende impact te kunnen maken is het cruciaal om samen te werken met diverse business partners, die kunnen sourcen van meerdere bronnen en met een bewuste consument die vraagt om producten met Fairtrade gecertificeerde goud & zilver. Dit potentiële volume zou impact mogelijk hebben gemaakt. Anno 2019 trekken we de conclusie dat dit helaas voor de categorie goud & zilver voor de Nederlandse markt onvoldoende bereikt is. Ondanks serieuze gesprekken die wij hebben gevoerd met grote juweliersketens hebben wij niet kunnen vaststellen dat deze zijn overgegaan tot het kopen van goud onder Fairtrade voorwaarden. Commitment van grote partijen in de sector zijn inmiddels ook weer beëindigd. Dit betekent dan ook dat de impact die mogelijk zou zijn geweest met het Fairtrade model uitblijft.

Fairtrade Nederland legt haar focus op categorieën waar met de beschikbare mensen en middelen de meeste impact gemaakt kan worden. Dit leidt helaas tot het besluit om Fairtrade goud & zilver vanaf 1 januari 2020 niet langer onderdeel te laten zijn van de Nederlandse Fairtrade portfolio.

Het besluit dat wij hebben moeten nemen heeft twee kanten. Door meer focus aan te brengen in de categorieën waar wij op werken kunnen wij een aantal zaken meer aandacht geven. De keerzijde is dat wij in Nederland Fairtrade goud en zilver niet meer promoten. Om tot dit besluit te komen hebben wij gewikt en gewogen en zijn wij tot de conclusie gekomen dat tijd en geld investering in goud ten kosten zou gaan van andere categorieën die wij ondersteunen, zonder dat wij een duidelijk uitzicht hebben op verbetering van de situatie. Een moeilijke afweging, maar wel zorgvuldig gemaakt.