HomeNieuwsGhana en Ivoorkust spreken zich uit over leefbaar inkomen en certificeringssystemen

Ghana en Ivoorkust spreken zich uit over leefbaar inkomen en certificeringssystemen

De overheden van Ghana en Ivoorkust riepen op 23 oktober 2019 het bedrijfsleven en certificeringsinitiatieven op, om actie te ondernemen. Ze willen werk maken van een hoger inkomen voor cacaoboeren. De landen benadrukken dat betaling van de Living Income Differential prioriteit moet krijgen van bedrijven. Dit boven de eigen duurzaamheidsinitiatieven. Fairtrade verwelkomt het bericht van de overheden en is het met hen eens. Want zonder betere betaling aan boeren, is de cacao-industrie niet duurzaam.

Living Income Differential

De overheden van Ghana en Ivoorkust bepalen jaarlijks de prijs die bedrijven moeten betalen voor een ton cacao. In juni 2019 kondigden Ghana en Ivoorkust aan dat zij de prijs van $1.387,- in Ivoorkust en $1.511,- Ghana in beide landen verhogen naar $1.820,- per ton*. Hiervan is een Living Income Differential onderdeel. Dit is een bedrag per ton cacao dat direct moet bijdragen aan het inkomen van boeren.

Fairtrade kijkt uit naar een samenwerking met de overheden van Ghana en Ivoorkust en deelt het streven van de landen om te zorgen voor een leefbaar inkomen voor cacaoboeren. Gebaseerd op de stappen die Fairtrade tot nu toe heeft genomen om het leven van boeren te verbeteren, is Fairtrade ervan overtuigd dat de Living Income Differential en Fairtrade certificering hand in hand kunnen gaan.

Rol van Fairtrade

Fairtrade heeft haar standaarden aangepast en erkenning van de Living Income Differential vastgelegd om deze te ondersteunen. Dit betekent dat alle bedrijven die onder Fairtrade voorwaarden inkopen, de Living Income Differential zullen gaan betalen wanneer deze van kracht gaat in 2020. Fairtrade is het enige certificeringssysteem dat publiekelijk pleit voor het recht op een eerlijk inkomen voor boeren. Zo zijn de Fairtrade minimumprijs en premie verhoogd met 20%
per 1 oktober 2019. Dit resulteert in een Fairtrade premie van $240 per ton. Deze, in tegenstelling tot andere certificeringssystemen, gaat direct naar boerencoöperaties. Hierdoor kunnen de boeren zelf bepalen waarin dit geld wordt geïnvesteerd.

Naast de focus op inkomen, heeft het Fairtrade systeem andere voordelen.

  • Het bestuur van het Fairtrade netwerk bestaat voor 50% uit producentenorganisaties.
  • Alle veranderingen aan het systeem worden mede bepaald door boeren en arbeiders zelf.
  • De organisatie investeert in de ontwikkeling van sterke coöperaties door het West Africa Cocoa Program.

Lees hier meer over de impact van Fairtrade voor cacaoboeren.

*Farmgate prijzen