Oproep aan de G20: herzie het handelssysteem

Oproep aan de G20: herzie het handelssysteem

Dario Soto Abril CEO Fairtrade International

Fairtrade roept, samen met andere organisaties, de G20 op om dit moment aan te grijpen om het huidige handelsmodel te herzien. Zet mensen op de eerste plaats en zorg voor meer duurzame, eerlijke handel.

De impact van COVID-19 op boeren, werknemers en ambachtslieden in mondiale handelsketens is ongekend groot. De Fair Trade1-beweging werkt in totaal met meer dan 2 miljoen werknemers, boeren en ambachtslieden samen. Of het nu gaat om vrouwen die samen een koffiecoöperatie runnen in Kenia, werknemers op een Fairtrade gecertificeerde bananenplantage in Ecuador, of rijstboeren in Thailand, ze zijn allemaal afhankelijk van eerlijke handel om te overleven en te ontwikkelen.  

COVID-19 begon als een crisis op het gebied van de volksgezondheid en is dat natuurlijk nog steeds. Inmiddels is ook sprake van een economische crisis, die talrijke tekortkomingen in het huidige systeem aan het licht brengt. De recente lockdowns en de sluiting van grenzen hebben een onmiddellijk negatief effect op het inkomen van de arme en kwetsbare huishoudens. 

Een van de grote zorgen betreft voedselzekerheid, dat naar verwachting onder grote druk zal komen te staan door de gezondheidscrisis en de noodzakelijke maatregelen, waaronder beperkingen op reizen en transport en sluiting van openbare markten. Lokale markten, waar het meeste voedsel in ontwikkelingslanden wordt gekocht, zullen worden getroffen. Zo verliezen kleinschalige boeren de mogelijkheid om het voedsel dat ze produceren te verkopen. 

Deze crisis herinnert ons eraan hoe verbonden de wereld is en dat handelsketens zo sterk zijn als hun zwakste schakel. Niet alleen de voedselzekerheid van het Zuiden staat op het spel. De voedselzekerheid van het Noorden kan ook in gevaar komen, tenzij de boeren die ons voedsel verbouwen, veilig kunnen blijven werken om consumenten over de hele wereld van producten te voorzien. Het is niet de vraag of rijke landen de boeren zullen helpen, de echte uitdaging is hoe boeren wereldwijd kunnen worden ondersteund om de wereld te voeden. 

COVID-19 heeft de regels misschien al veranderd. Het heeft ons in ieder geval doen afvragen welke regels het belangrijkst zijn. We hebben de mogelijkheid om het niet-duurzame en ongelijke wereldwijde groeimodel radicaal te heroverwegen en te vervangen met een nadruk op welzijn, duurzaamheid en rechtvaardigheid. 

De Fair Trade-beweging roept de leiders van de G20 op om: 

  • Mensen op de eerste plaats te zetten. 
  • Dringend voor een stimuleringspakket te zorgen, ter ondersteuning van een duurzame en eerlijke transitie. 
  • Eerlijke handel te ondersteunen. 

De volledige verklaring kan hier worden gedownload. 

Deze oproep wordt ondersteund door het internationale netwerk van Fairtrade, de World Fair Trade Organization en de Fair Trade Advocacy Office. Zij hebben een gezamenlijke verklaring afgegeven met betrekking tot het komende G20-actieplan als reactie op COVID-19.