Friesland sleept Fairtrade titel in de wacht

Friesland sleept Fairtrade titel in de wacht

Cover afbeelding voorFriesland sleept Fairtrade titel in de wacht

Friesland mag zich sinds vandaag Fairtrade provincie noemen. De vijfkoppige jury van de Stichting Fairtrade Gemeente Nederland oordeelde dat Friesland aan alle criteria voldoet om de titel te voeren. Gedeputeerde Michiel Schrier reageerde verheugd: “deze titel is een erkenning van al onze inspanningen om Fryslân duurzamer te maken”.

Tweede Fairtrade provincie

Na Utrecht is Friesland de tweede provincie die de titel heeft gekregen.  Provincies die de titel willen voeren, moeten voldoen aan vijf criteria. Er moet een bijvoorbeeld een provinciale werkgroep zijn en de provincie moet zelf actief bezig zijn met Fairtrade. Ook moet 75% van de gemeenten actief zijn met Fairtrade, 45% moet al een Fairtrade titel hebben. Tot slot moet de provincie anderen stimuleren om met Fairtrade aan de slag te gaan en er media-aandacht voor vragen.

In Friesland zijn 11 gemeenten die al Fairtrade zijn. Dat zijn Dantumadiel, Dongeradeel, Heerenveen, Het Bildt, Ooststellingwerf, Opsterland, Schiermonninkoog, Súdwest Fryslân, Smallingerland, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. Zeven gemeenten streven ernaar om Fairtrade gemeente te worden. Dat zijn Ameland, Ferwerderadiel, Harlingen, Fryske Marren, Kollumerland c.a., Leeuwarden en Menameradiel.

Schrier prijst alle vrijwilligers die zich voor Fairtrade inzetten. “Met z’n allen hebben zij ervoor gezorgd dat we Fairtrade zijn. We zijn weer een stapje dichterbij een duurzame samenleving. Maar we zijn er nog niet, er is nog veel werk te verzetten!”

Op donderdag 3 november neemt de provincie de Fairtrade titel in ontvangst.