In Memoriam: Frans van der Hoff 1939- 2024

In Memoriam: Frans van der Hoff 1939- 2024

Cover afbeelding voorIn Memoriam: Frans van der Hoff 1939- 2024
Gisteren bereikte ons het verdrietige nieuws dat Frans van der Hoff op 13 februari is overleden. Frans stond samen met Nico Roozen aan de basis van het Max Havelaar keurmerk voor eerlijke koffie, wat wij nu kennen als Fairtrade.

Het kan anders!

Frans was in vele opzichten een bijzonder mens. Hij werkte vanuit een sterke passie en persoonlijke missie om de strijd met armoede aan te gaan. Een citaat uit een recent interview met Frans illustreert zijn visie op armoedebestrijding: “Op het armoedeprobleem moet een antwoord komen dat verder gaat dan caritas. Caritas, daar ben ik een vijand van, want armoede is een structureel probleem, een probleem dat wordt gemaakt. Het kan anders! Zie de Max Havelaar koffie, het begin van de wereldwijde handel in Fairtrade producten, met inmiddels meer dan anderhalf miljoen boeren en werknemers in achtenvijftig landen.”

Grondlegger van de internationale Fairtrade beweging

Frans is geruime tijd bestuurslid geweest van Stichting Max Havelaar. Zijn impact reikte echter veel verder dan alleen Nederland. Hij kan gezien worden als grondlegger van de internationale Fairtrade beweging. Hij bedacht niet alleen het grote Fairtrade idee, maar bracht het ook in de praktijk door de Fairtrade-biologische koffiecoöperatie Uciri in Mexico op te richten. Zijn koffiecoöperatie leverde de eerste Fairtrade (Max Havelaar) koffie die in Nederland door Simon Levelt op de markt werd gebracht.

Inspiratiebron

Zowel binnen als buiten de Fairtrade beweging was Frans een ware inspiratiebron. Peter d’ Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Ik herinner mij verschillende intense discussies met Frans. Scherp, gedreven vanuit principes van rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid. Gericht op fundamentele verbetering en vooruitgang naar een betere toekomst. Met het overlijden van Frans zijn wij een fijn en bijzonder mens verloren.”

Marike de Pena: “In CLAC we have been privileged to receive from the very beginning in Oaxaca (2004) and up to now Frans blessings, support, critical reflections and guidance, always with a clear direction, never loosing sight on what we want to change and how we want to scale up this new economic model, called Fair Trade. Frans always has given us peace, clarity and energy to never give up, as the cause is bigger than every individual contributing to it. Frans will stay alive in our memory, in our hearts, in our spirit and together we will change trade for the good of people and the planet.”

Frans van der Hoff heeft een belangrijke erfenis nagelaten: Fairtrade. Hij zal voor velen een belangrijke inspiratie blijven om de Fairtrade missie te laten slagen.
 
Onze gedachten en steun gaan uit naar familie en vrienden van Frans en naar de boerengemeenschap van Uciri, die een goede vriend zijn verloren. 
 
Fairtrade Nederland