Fairtrade’s eerste HREDD rapport is uit
Er moet veel gebeuren om wereldwijde waardeketens transparanter en eerlijker te maken. Als Fairtrade werken we al meer dan dertig jaar aan het verbeteren van mensenrechten en milieurechten. Maar ook wij hebben gezien dat wetgeving nodig is om bedrijven dat extra zetje te geven. Het is daarom bemoedigend dat verplichting van het doen van human rights and environmental due diligence (HREDD) steeds tastbaarder wordt. HREDD kan namelijk écht een verschil maken voor een koffieboer in Guatemala of een katoenplukker in India.
Aanjager & initiatiefnemer
Fairtrade is niet alleen aanjager van eerlijkere wet- en regelgeving voor bedrijven die internationaal opereren, maar ook werkgever binnen een wereldwijd Fairtrade systeem én een partner voor bedrijven die écht anders willen. Daarom heeft Fairtrade ook een eigen HREDD proces en rapporteert daar nu voor het eerst over. Want ook daarin hebben we onze rol te pakken, in de gedeelde verantwoordelijkheid voor eerlijkere ketens.
Audit data kan inzicht creëren in de effectiviteit van preventie, mitigatie en herstelmaatregelen van het due diligence proces voor risico’s op mensenrechten- en milieurechtenschendingen. Daarom besteden we in het HREDD rapport van Fairtrade ook een groot deel aan het inzichtelijk maken van wereldwijde resultaten uit 2022 van alle Fairtrade producten, gekoppeld aan ruim 1500 producentenorganisaties en ruim 1800 handelaren. We benoemen waargenomen trends en geven een analyse van de maatregelen die we nemen om misstanden tegen te gaan.
Lees het hele rapport hier.
Meer weten over de rol van Fairtrade en HREDD? Lees er hier meer over.