Fairtrade werkt intensief samen met Tony’s Open Chain en ICI om kinderarbeid aan te pakken  

Fairtrade werkt intensief samen met Tony’s Open Chain en ICI om kinderarbeid aan te pakken  

Fairtrade kinderarbeid
Ghana is de op een na grootste producent van cacaobonen ter wereld, na buurland Ivoorkust. Cacao is heel belangrijk voor de Ghanese economie en levert inkomen op voor ongeveer 6 miljoen mensen. Tegelijkertijd zijn er nog steeds bijna 1,6 miljoen kinderen1 illegaal aan het werk op cacaoplantages in Ghana en Ivoorkust. De belangrijkste oorzaak van kinderarbeid is armoede2. Alle ouders willen graag dat hun kinderen naar school gaan, maar cacaoboeren hebben vaak geen geld om volwassenen te betalen voor het werk en dan gaan de kinderen mee naar de plantage.

Hogere prijs en monitoring 

Om kinderarbeid aan te pakken werken Fairtrade coöperaties Asunafo en Asetenapa, Tony’s Open Chain, ICI en Fairtrade Africa intensief samen in 36 cacaogemeenschappen met meer dan 12.000 kinderen in de districten Asunafo Noord, Suhum en Ayensuano in Ghana. Om armoede als belangrijkste oorzaak van kinderarbeid aan te pakken betaalt Tony’s Chocolonely naast de Fairtrade minimumprijs en premie nog een extra bedrag om zo te komen tot de Leefbaar Inkomen Referentie Prijs (LIRP). Ook betaalt Tony’s mee aan het monitoringsysteem om kinderarbeid te voorkomen en betalen ze kosten die nodig zijn om kinderen uit een kinderarbeid situatie te halen en naar school te laten gaan (remediation).   

Het huidige CIRCLE programma dat loopt van 2023-2025 is een voortzetting van een driejarig programma waarin alle partners ook al samenwerkten om kinderarbeid tegen te gaan. In de voorgaande drie jaar werd een Child Labour Monitoring and Remediation System (CLMRS) opgezet met behulp van ICI waarbij gevallen van illegale kinderarbeid werden vastgesteld.  Vervolgens kregen de betreffende kinderen en hun ouders ondersteuning zodat de kinderen weer naar school kunnen (remediation). Deze ondersteuning en bewustwording zijn belangrijk om herhaling te voorkomen. Er werden bijvoorbeeld geboortebewijzen verstrekt die nodig zijn voor inschrijving op school. Ook ontvingen kinderen die ver van school wonen fietsen zodat ze naar school kunnen.  

In de gemeenschappen zijn met behulp van Fairtrade ook Child Protection Committees opgericht waarin vertegenwoordigers van de gemeenschap zitten die samenwerken met lokale overheidsorganisaties zoals Social Welfare die zich met het welzijn van kinderen bezighouden.   

“We zijn erg enthousiast over deze tweede fase van onze samenwerking met Fairtrade, ICI, Asetenapa en Asunafo. We bouwen verder op de resultaten van de eerste fase en verdiepen  onze samenwerking.  De samenwerking met Fairtrade en ICI is heel waardevol voor een brede aanpak van kinderrechten in de gemeenschappen waar we de cacao kopen”, zegt Julie McBride, verantwoordelijk voor kinderrechten bij Tony’s Chocolonely. Julie bedankt in het bijzonder Fairtrade cacaocoöperaties Asunafo en Asetenapa voor de successen. “Zonder hun toewijding en enthousiasme zou het project niet mogelijk zijn”, zegt ze. 

Scholen spelen een belangrijke rol  

Het CIRCLE-project, dat eind september officieel is gelanceerd richt zich niet alleen op ouders/voogden van kinderen, maar ook op leraren van scholen. Bij dit hele proces worden ook de Parents and Teachers Associations van de school betrokken en het School Management Committee. Kortom iedereen die met de school te maken heeft.  Zij krijgen ook trainingen van Fairtrade, in samenwerking met de Ghana Education Service (GES), over kinderarbeid, kinderrechten en het creëren van een veilige leeromgeving.  

Resultaten eerste fase 

Coöperaties Asunafo en Asetnepa geven aan dat als gevolg van de eerste fase van het project er meer bewustwording is over kinderarbeid en kinderrechten, dat er meer kinderen zijn ingeschreven op school en er een betere aanwezigheid is van leerlingen, op school. Meer kinderen op school betekent minder kinderen aan het werk. Verder is de samenwerking sterk verbeterd tussen coöperaties en lokale overheidsorganisaties zoals Social Welfare.  

Het CIRCLE-project wordt uitgevoerd met financiering van het Finse Ministerie van Buitenlandse Zaken en Tony’s Chocolonely.  

[1] Assessing Child Labor in West Africa Cocoa Farming | NORC at the University of Chicago 
[2] ILO and UNICEF bevestigen dit in een studie:  1% stijging in armoede leidt tot minimaal 0,7 % stijging in kinderarbeid.