Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Fairtrade verkopen stijgen met 11% in 2021

Jaarverslag 2021
De verkopen van producten met het Fairtrade keurmerk stegen in Nederland met maar liefst 11% vorig jaar. De grootste stijgers in verkocht volume waren chocolade, koude dranken, koffie en thee, blijkt uit het jaarverslag 2021 van Fairtrade Nederland. Het cacaovolume steeg, mede dankzij nieuwe commitments van Verkade en Action, naar bijna 24 miljoen kilo (+15% t.o.v. 2020). Het koffievolume steeg met 6% naar ruim 5 miljoen kilo. Koffie stond door COVID-19 in de buitenshuismarkt onder druk, maar had door de groei in het supermarktkanaal een positief resultaat. In thee werd een stijging gerapporteerd van 3%. De meest omvangrijke Fairtrade productcategorieën zijn cacao, koffie en bananen.

Fairtrade standaarden en programma’s hebben positieve effecten voor boerenorganisaties

In 2021 ontvingen boeren en werknemers dankzij de verkopen in Nederland € 7,9 miljoen Fairtrade premie, een lichte stijging ten opzichte van 2020. De premie is een extra geldbedrag dat betaald wordt bovenop de prijs van een grondstof. Uit een recente studie blijkt dat de Fairtrade standaarden, de Fairtrade minimumprijs en premie en de ondersteunende programma’s positieve effecten hebben. Boeren profiteren, ook in tijden van wereldwijde crises, van sterkere samenwerkingsstructuren, betere economische veerkracht, groter sociaal welzijn, duurzame productie en goed bestuur.

Nieuwe initiatieven voor realiseren leefbaar loon en leefbaar inkomen

Fairtrade Nederland neemt al geruime tijd het voortouw om een leefbaar inkomen en leefbaar loon voor boeren en werknemers te realiseren. In navolging van de introductie van een leefbaar inkomen referentieprijs (LIRP) voor cacao is vorig jaar een eerste LIRP voor koffie vastgesteld, namelijk voor koffie uit Colombia. Samenwerkingspartner Fairtrade Original is het eerste bedrijf op de Nederlandse markt dat een leefbaar inkomen referentieprijs betaalt bij de inkoop van koffiebonen. Inkooporganisatie Superunie is samen met Fairtrade, IDH en theeplantage Bogawantalawa in Sri Lanka een pilot gestart om toe te werken naar een leefbaar loon voor werknemers in thee.

Fairtrade wil vrijwilligheid uitbannen bij de verduurzaming van handelsketens

Peter d’Angremond, directeur Fairtrade Nederland: “Het goede nieuws over 2021 is dat Fairtrade in Nederland is blijven groeien. Ondanks COVID-19 en toenemende financiële onzekerheden hebben bedrijven en consumenten ervoor gezorgd dat meer boeren en werknemers kunnen profiteren van Fairtrade. Fairtrade wil niet alleen de vrijblijvendheid terugdringen maar ook de vrijwilligheid bij het verduurzamen van handelsketens. Samen met partners werken wij aan het omzetten van volledige assortimenten. Daarnaast zetten wij in op een actieve lobby zodat wetgeving op ‘human and environmental rights due diligence’ (HREDD) daadwerkelijk tot impact voor boeren en werknemers leidt. Een verplichting voor alle bedrijven om te weten wat er als gevolg van hun handelen omgaat in een waardeketen, daarover te rapporteren en waar nodig corrigerende maatregelen te nemen. Minder vrijwillig, minder vrijblijvend is ons motto voor de toekomst.

Lees hier het jaarverslag 2021.