Fairtrade Original zoekt de smaak van Mexico op (met 6 nieuwe kruidenpasta’s)!

Fairtrade Original zoekt de smaak van Mexico op (met 6 nieuwe kruidenpasta’s)!

Cover afbeelding voorFairtrade Original zoekt de smaak van Mexico op (met 6 nieuwe kruidenpasta’s)!

Je kent ze vast wel, de kruidenpasta’s van Fairtrade Original uit alle uithoeken van de wereld: van Thaise curry’s tot aan Marokkaanse couscous. Deze week voegt Fairtrade Original een nieuwe serie toe aan hun wereldkeuken. Fairtrade Original komt namelijk met zes nieuwe kruidenpasta’s voor originele Mexicaanse gerechten. ¡Caramba! Met de plantaardige kruidenpasta’s (zonder kunstmatige toevoegingen) zet je in handomdraai een stoofpotje barbacoa, taco’s tinga of enchilada’s met groene salsa op tafel!

De producten zijn gemaakt van Mexicaanse tomatillo’s, chipotlepepers en jalapeños. Alle typische groenten en kruiden voor de kruidenpasta’s worden verbouwd door twaalf kleinschalige boeren in Huasca de Ocampo en lokaal verpakt in Monterrey. Zo blijft de originele smaak bewaard tot in jouw keuken. De Mexicaanse keuken bestaat uit een variatie van smaken: van zacht, rokerig en pittig naar fris, zuur en kruidig. Wat typisch Mexicaanse gerechten zoals enchilada’s met rode salsa of een sopa de tortilla zo bijzonder lekker maakt, zijn de Mexicaanse smaakmakers. Van de friszure tomatillo’s tot de enorme variatie aan chillies zoals jalapeño’s, chipotles en serranopepers.

Samen bouwen aan een eerlijkere handelsketen

In april 2019 kwam de samenwerking tot stand met twaalf kleinschalige boeren uit Huasca de Ocampo. Sindsdien wordt er gebouwd aan een nieuwe eerlijke handelsketen. De boeren vinden het belangrijk om goede producten te leveren, verbouwd in harmonie met de natuur. Zo werken ze al met zelfgemaakte compost en planten ze gewassen voor versterking van de biodiversiteit. Het doel van de boerengroep is om de afzetmarkt van hun producten te vergroten en zo te werken aan een duurzame toekomst. Vanaf het moment dat Fairtrade Original de samenwerking is aangegaan met de boeren uit Huasca de Ocampo gaat dit, ondanks dat de boeren nog niet Fairtrade gecertificeerd zijn, volgens de Fairtrade voorwaarden. Momenteel wordt er hard gewerkt aan de Fairtrade certificering en zijn de boeren volop in ontwikkeling.

Als coöperatief krijgen de boeren nu ook toegang tot meer lokale fondsen en subsidies. Zodra de situatie het toelaat zal de coöperatie ook starten met de Fairtrade trainingen, om zo snel mogelijk de Fairtrade certificering te verkrijgen. Dit betekent dat de eerste batches Mexicaanse kruidenpasta’s nog niet het Fairtrade logo op de verpakking hebben. Wel ontvangen de boeren al vanaf hun eerste levering de Fairtrade prijs en Fairtrade premie.

Ben je benieuwd geworden en wil je graag bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de boeren in Huasca de Ocampo? Je vindt de kruidenpasta’s in het internationale schap bij jouw Jumbo Supermarkt! Of meer weten? Neem een kijkje op www.fairtradeoriginal.nl.