Fairtrade Original introduceert Thaise nieuwe: plantaardige visvervanger bananenbloesem

Fairtrade Original introduceert Thaise nieuwe: plantaardige visvervanger bananenbloesem

Fairtrade Original bananenbloesem
Na de succesvolle introductie van culinaire vleesvervanger Young Jackfruit begin 2019, speelt Fairtrade Original nu opnieuw in op de groeiende vraag naar plantaardige vlees- en visvervangers.

De bananenbloesem is de paarse bloem die onderaan een bananentros groeit. Je kunt ‘m stomen of koken en doordat het makkelijk smaken opneemt kun je het heel goed marineren en kruiden. Er zijn zeeën van toepassingen zoals makreelsalade, paella of Thaise viskoekjes. Of frituur het net zoals vissticks, voor de echte lekkerbekken onder ons! De bananenbloesem in blik is verkrijgbaar bij 437 winkels van Albert Heijn (en online), te vinden in het peulvruchtenschap, naast Young Jackfruit.

Samen bouwen aan een sterkere handelsketen

Bananenbloesem van Fairtrade Original wordt geproduceerd door de Fairtrade boeren van Fairtrade Pineapple Growers’ Group. De volledige boerengroep bestaat uit 49 boeren, die voor Fairtrade Original al sinds 2007 ananas en mango verbouwen en sinds 2018 ook Young Jackfruit. Doordat de boeren nu vier verschillende gewassen verbouwen, zijn ze beter in staat risico’s te spreiden en staan ze sterker op het moment dat één van de oogsten mislukt. Het verwerken en inblikken van deze producten vindt plaats in Prachuap Khiri Khan, bij verwerker Samroiyod Corporation. In eerste instantie is een klein aantal boeren gestart met de productie van bananenbloesem. Met de eerste opbrengsten worden bij alle 49 boeren zo’n 200 bananenplanten aangeplant. Zodra er voldoende Fairtrade bananenbloesemgeproduceerd wordt en de keten stabiel is, wordt de procedure opgestart om het Fairtrade keurmerk voor bananenbloesem te verkrijgen. 

Positieve verandering voor meer impact

Ondanks dat Fairtrade Original bananenbloesem in blik nu nog geen Fairtrade keurmerk draagt, wordt aan alle boeren van de coöperatie een Fairtrade premie betaald over de ingekochte bananenbloesem. Om de coöperatie te ondersteunen bij verdere professionalisering en een duurzame toekomst betaalt het foodmerk boven op de marktprijs nog een extra Fairtrade premie van vijftien procent. Ook voor de verwerker Samroiyod biedt deze bloem veel kansen. Bananenbloesem in blik is een nieuw product in hun fabriek. Doordat Fairtrade Original het bij hen laat verwerken en inblikken, kunnen ze nu ook met dit product de boer op in andere landen. Zo biedt deze samenwerking voor Samroiyod nieuwe exportkansen, ook buiten Nederland.